תושבי שכונה ל' היוקרתית בתל אביב נאלצים באחרונה להתמודד עם להקות של תנים הפושטות בשעות הערב והלילה על השכונה בניסיון למצוא מזון בתוך פחי האשפה.

"זה ממש מפחיד. אנשים לא יורדים מהבניינים בשעות הלילה, אפילו לא לזרוק זבל. התנים נמצאים בכל מקום, אפילו בחנייה. הפחד הוא שהם אינם מחוסנים וחולים בכלבת ועלולים לתקוף ילדים ומבוגרים", סיפר אחד התושבים בשכונה, "איפה עיריית תל אביב? לא אכפת לה בכלל מהתושבים. רק כאשר התנים יתקפו אזרחים, מישהו שם יתעורר. זו סכנת חיים".

הגעת התנים מסעירה את השכונה השקטה והפסטורלית עד כדי כך, שהתושבים חלוקים בדעתם מה לעשות איתם ומעלים לרשתות החברתיות תיעודים שמראים עד כמה הבעיה חמורה. אך לא מדובר בתופעה חדשה בעיר.

בשנים האחרונות יותר ויותר בעלי חיים שחיו בטבע מוצאים את עצמם מגיעים לשכונות בערים הגדולות כדי ללקט לעצמם מזון כדי לשרוד. הבנייה המאסיבית סמוך לחופי הים ולשמורות טבע גורמות לכך שבעלי חיים כמו קיפודים, שועלים, תנים, ארנבים, שפנים, חזירי בר ואחרים נאלצים לנדוד ממקומות המחייה שנלקחו מהם, לתוך הערים.

בימים אלה, כאמור, תושבי שכונת ל' מעדיפים בחלקם להסתגר בבתיהם בשעות הלילה, מחשש שיותקפו על ידי תנים שייתכן ונושאים את מחלת הכלבת. בסוף השבוע האחרון, העלו גולשים מודאגים בדף הפייסבוק "שכונת למד תל אביב - הדף הרשמי", סרטון שצולם בלילה על ידי תושבת העיר, ג'ניפר קשתי, ובו נראית להקה של תנים מסתובבת ליד אחד הבניינים בשכונה.

אחד התושבים כתב בדף הפייסבוק של השכונה: "להקת תנים בשכונת למד. לראות עד הסוף. עיריית תל אביב למה אתם מחכים??? שיקרה אסון???". גולש אחר מתח ביקורת על התנהלות עיריית תל אביב שלדבריו, פחות מתעניינת בחיי התושבים ובוחרת למלא את קופת המזומנים שלה מדו"חות חנייה ותנועה.

תושבים רבים טוענים כי האשמה בכך היא של הרשויות והיא נעוצה בבנייה המאסיבית בעיר, שגורמת לתנים להגיע פנימה, לשכונות המגורים. "לוקחים להם (החיות) את השטחים, בונים, מצמצמים להם את אזורי המחייה. הממשלה לא דואגת להם. אין טיפול בכלבת ואת מי מאשימים?", כתב התושב.

תושבת נוספת בשכונה טענה כי שוחחה עם גורמים בעירייה שמסרו לה שהתנים מחוסנים ושלא צריך להיבהל. "הם מפחדים מאנשים ולא עושים כלום. אל בהלה, תתייחסו אליהם כחתולי רחוב. ואגב, הם לא טורפים חתולי רחוב, זו אגדה אורבנית", כתבה התושבת. "מה שכן צריך זה לדאוג שלא יגרשו אותם מהמקום שלהם בשביל עוד בניין ואז הם לא יבואו לשכונה בלית ברירה. מה אתם רוצים עכשיו, שגם יהרגו אותם?", כתב תושב אחר.

התנים מתרבים בשטחי הערים (צילום: flash90/haim shohat)
נכנסים ללב שכונות מגורים. להקת תנים | צילום: flash90/haim shohat

מעיריית תל אביב נמסר בתגובה לטענות התושבים: "תנים ושועלים הינם חיות בר מוגנות, המצויות באחריות רשות הטבע והגנים, אך כאשר תן או שועל נכנס לאזור מיושב ומתקבלת פנייה בנושא היא מטופלת באופן פרטני. יש להדגיש כי מדובר בחיית בר מוגנת שהסיכון שלה לבני אדם וחיות הבית נמוך ביותר, כאשר באזור תל אביב- יפו לא דווח על מקרה של מחלת הכלבת מזה עשרות שנים. למרות האמור, פועלת העירייה במגוון דרכים על מנת להבטיח דו קיום עם מגוון חיות הבר שבשטח העיר, כולל פיזור של מאות פיתיונות נגד כלבת.

שכונת ל' ממוקמת בסמוך לאותם שטחים פתוחים ולכן מטבע הדברים יש באזור מספר תנים, כאשר להערכת הווטרינר העירוני מדובר בלא יותר מעשרה תנים. לאחר שהתקבלו מספר פניות תושבים בנושא, ערכה המחלקה הוטרינרית ביקורות קבועות בשעות הלילה המוקדמות בשכונה ובכל ביקוריה לא נצפו תנים. עם זאת, נצפתה פעילות ערה ונינוחה של חתולים, ארנבים וקיפודים, שיכולה להעיד כי במקום אין להם אויבים פוטנציאלים.

למרות האמור בוצעו באופן מיידי מס' פעולות מניעה: פיזור פיתיונות המכילים חיסון כנגד מחלת הכלבת בשטח השכונה וגבולותיה, גיזום שיחים, החלפת פחי האשפה בבית הספר בשכונה במתקנים אטומים ועריכת ביקורות נוספות בתדירות גבוהה כדי לבדוק את המצב בשטח. בנוסף, פנה מנכ"ל העירייה, אל מנכ"לי משרדי החקלאות והגנת הסביבה וביקש את סיועם במניעת התפשטות מחלת הכלבת לאזור מרכז הארץ".