חברה אמריקאית מעוניינת ליצור חתך בשברי הטיטאניק כדי להוציא מתוך ההריסות אוצר גנוז, שעשוי להישאר לטענתה על קרקעית הים לנצח, אם לא יעשו זאת.

זו הפעם הראשונה שישנה הצעה קונקרטית להציל משהו מתוך גוף האנייה הבריטית ששקעה באוקיינוס האטלנטי בשנת 1912, וגבתה את חייהם של יותר מ-1,500 איש.

ב"טלגרף" דווח כי חברה אמריקאית בשם RMS Titanic מבקשת להשתמש ברובוטים תת ימיים כדי לפרק את הגג של שרידי הטיטאניק ולחלץ ממנו שריד משמעותי. המהלך השנוי במחלוקת של החברה מתמקד בשחזור של ציוד תקשורת שמילא תפקיד מרכזי בטרגדיה. החברה מקווה לשחזר את הציוד האלחוטי שעמו צוות האנייה שידר אותות מצוקה בזמן הטביעה.

אוניות אחרות לא הצליחו להגיב בזמן לקריאות המצוקה של הטיטאניק, שנודעה כ"לא מסוגלת לטבוע", לאחר שפגעה בקרחון במהלך שיט הבכורה שלה ואז צללה יותר מ-12,000 רגל למעמקי האוקיינוס האטלנטי.

הריסות הטיטאניק הפכו למקור משיכה עבור חוקרים ומחפשי אוצרות, שהציעו הצעות מחיר שונות כדי לפתוח את הספינה ולהוציא ממנה את אוצרותיה הגדולים.

הספינה, טיטאניק 2 (צילום: dailymail)
צילום: dailymail

החברה RMS Titanic, מגובה על ידי חברות פרטיות, הציעה להוציא את הציוד האלחוטי מהספינה לפני שהוא יתפורר. היא פירטה את תכניותיה במסמכים משפטיים, והסבירה כי אם המכשיר לא יוחזר – הוא יאבד לנצח. החברה, הפועלת באטלנטה, היא בעלת מעמד רשמי בארה"ב, יש לה את הסמכות הבלעדית להשיג פריטים מאתר ההריסות, והיא גם מספקת עדכונים שוטפים על מצבה של הטיטאניק לעולם. מאז שנות ה-80 החברה קיבלה אלפי ממצאים, החל בתכשיטים וכלה בנעליים וכובעים של הקורבנות, ואלו מוצגים בתערוכות ברחבי העולם.

על פי הדיווחים, החברה הגישה בקשה לבית משפט בווירג'יניה, לפיה היא מעוניינת לשלוח צוללת אל ההריסות כדי להביא את מכשירי הקשר. היא טוענת כי תוכל להחזיר את ציוד התקשורת למצב פעיל, כך שאפשר יהיה לשמוע קולות מהטיטאניק יותר ממאה שנה אחרי שטבעה. אם הוא יוחזר, החברה מבטיחה להציג אותו בתערוכה בלאס וגאס, ואחר כך לעבור למוזיאון בבלפסט, שם מוצגים כבר שרידים אחרים מהאנייה. בריטניה צפויה לראות בכך ניסיון להפרת חוזה עם ארה"ב, אשר נחתם במקור כדי להגן על הריסות הטיטאניק מפני אוכלי נבלות ושודדי קברים.

אתר ההריסות של האנייה האבודה התגלה על ידי חוקר האוקיינוסים הידוע רוברט בלארד וצוותו. לאורך השנים פעלו משפחות הקורבנות ואישים כמו בלארד והבמאי ג'יימס קמרון, שביים את הסרט טיטאניק בשנת 1997, להגן על האנייה מפני ביזה.