אזרחי אירופה הזיזו השבוע את המחוגים שעה אחת אחורה כדי לקבל את שעון החורף וחשבו שאולי יעשו זאת בפעם האחרונה - זאת בהתאם להחלטה שהתקבלה בשנה שעברה לבטל את שעון החורף החל מ-2021. אבל כעת נראה שיש שינוי בתוכניות.

כזכור, במרץ 2019 הודיע האיחוד האירופי כי היבשת תפסיק לעבור לשעון חורף, אך מועצת האיחוד הודיעה כי התכניות לבטל את מעברי השעון לא נמצאות כעת על סדר היום. למעשה, דובר המועצה אמר כי הנושא ככל הנראה כלל לא יעלה שוב לדיון עד סוף חודש דצמבר, בו מסתיימת כהונת המועצה, וכי גם בפורטוגל ובסלובניה הנושא הזה לא ייכנס לסדר היום, משום שהן עומדות בפני בחירות כלליות בשנת 2021. שאר המדינות עסוקות במגפת הקורונה וככל הנראה לא יתפנו לטפל בנושא במהלך שנת 2021 כלל.

גורמים מעריכים שתהליך זה אמנם יהיה איטי אבל בסופו של דבר יקרה, גם אם מדובר בעוד שנה או שנתיים. הדדליין של מרץ 2021 אמנם הוצע לפני מספר שנים, אבל אף מדינה לא באמת התחייבה אליו רשמית. למעשה, רוב המדינות ציינו כי הן זקוקות ליותר זמן כדי לתכנן מעבר שכזה. חלקן ייאלצו להכריע האם להישאר בשעון חורף תמידי או שעון קיץ תמידי.

View this post on Instagram

A post shared by Ar•bi•trar•y | Magician (@arbitrary_magic) on

גופים רבים עדיין תומכים בביטול שעון החורף, כמו למשל המועצה למניעת תאונות דרכים באנגליה והמפלגה הדמוקרטית באירלנד. מחקר מ-2012 תומך בביטול הזזת השעונים, לאחר שקבע כי בכל שנה בחודש מרץ, כאשר עוברים לשעון הקיץ, ישנה עליה של 10 אחוז בסיכון לחטוף התקף לב. לא ברור מה הסיבה לכך, אבל ייתכן שזה קשור לחוסר בשינה ותגובות ביולוגיות אחרות להזזת השעון.

מעבר לכך, מדינות כמו ספרד, צרפת, בלגיה, לוקסמבורג והולנד נמצאות באזור הזמן האירופאי הכללי משום שעברו אליו בזמן מלחמת העולם השנייה כדי להיות מתואמות עם גרמניה הנאצית, למרות שמבחינה גאוגרפית הן אמורות להיות שעה אחת אחורה יחד עם אנגליה ופורטוגל. היכולת של כל מדינה לבחור באיזה איזור זמן היא מעוניינת להישאר, כך נראה, עלולה ליצור בלאגן שלם ביבשת כולה.

גם בישראל מתקיימים מדי שנה דיונים על הזזת השעונים. עד לא מזמן, שעון קיץ ושעון חורף היו מותאמים לציבור הדתי והיו לכך השלכות פוליטיות וכלכליות. כיום, ישנם שיקולים רבים להזזת השעונים בישראל ותוכלו לקרוא על כך בהרחבה כאן.