רשויות קוריאה הצפונית מענישות אזרחים שמבזים את אחד מעיתוני התעמולה של הממשל, כך לפי ארגוני זכויות אדם וגורמים מתוך המדינה הקומוניסטית. גרג סקרלטו, יו"ר הוועדה לזכויות אדם בקוריאה הצפונית (HRNK), ארגון בינלאומי ללא מטרות רווח, טען בשיחה עם כלי התקשורת בבריטניה שהיו מקרים בהם אזרחים נשלחו למחנות עבודה רק כי השתמשו בעיתון הרודונג סינמון (Rodong Sinmun) כנייר גלגול לסיגריות.

"נייר גלגול לטבק הוא מצרך נדיר בקוריאה הצפונית, אז אנשים נדרשים לאלתר ולהשתמש בין היתר בגזרי נייר עיתון", אמר סקרלטו בשיחה עם ה-Daily Star. "לאורך השנים קיבלנו דיווחים מהימנים על אנשים שנשלחו למחנות עובדה כי גלגלו סיגריות עם גיליונות של רודונג סינמון שהיו עליהם תמונות של בני משפחת קים". לדבריו, גם מכירה של העיתון נחשב עבירה חמורה מאוד במדינה הטוטליטרית.

הצגת פוסט זה באינסטגרם

‏‎פוסט משותף על ידי ‏‎Kim Jong Un‏ (@‏‎kim._jong._un‏)

ישנם יותר מתריסר עיתונים בקוריאה הצפונית, אך רודונג סינמון הוא החשוב ביותר מבין כולם. מדובר בעיתון תעמולה יומי שמחולק לתושבי המדינה בחינם, והגישה אליו נחשבת פריווילגיה גדולה עבור התושבים. גיליונות עודפים וישנים אמורים להיאסף, להישלח בחזרה לבית הדפוס, לצורך גריסה ושימוש חוזר.

בקוריאה הצפונית, כמו במקומות אחרים בעולם, נוהגים לעשות שימוש חוזר בניירות עיתון בשביל צרכים שונים (לעטוף מזון, להשתמש בו בתור טפט וכאמור, גם לגלגל סיגריות). למעשה, נייר משומש נחשב מצרך נדיר כל כך במקומות מסוימות שהוא יכול לעלות הון תועפות.

בסוכנות הידיעות RFA פרסמו שבעיר פיונגסונג, בירת מחוז דרום פיוגאנג, מרכז המדינה, קילוגרם אחד של נייר גרוס יכול להגיע ל-5,000 וון – כלומר משכורת חודשית ממוצעת באזורים מסוימים במדינה. עכשיו מתברר שנייר הפך למצרך נדיר כל כך, שתושבים נואשים אפילו התחילו לעשות שימוש חוזר בגיליונות רודונג סינמון – מה שנחשב עבירה חמורה על החוק.

הממשל הצפון קוריאני החל להעניש אנשים שעושים שימוש חוזר בעיתון בטענה שמדובר ב"ביזוי כבודו" של כלי התקשורת, כך לפי RFA ו-HRNK. בשבוע שעבר דווח כי רשויות מחוז דרום פיוגאנג עצרו שתי נשים בגין מכירת עותקים ישנים של רודונג סינמון לסוחרים שונים.

"שתי החשודות נעצרו בשוק על ידי קציני משטרה בלבוש אזרחי, לאחר שמכרו את נייר העיתון לסוחר טבק וסוחר אורז", כך לפי גורם ששוחח עם RFA. "אמרו לי שבמתקני מעצר מתייחסים לאנשים שמוכרים את נייר העיתון כאנטי-סוציאליסטיים. הם לרוב ירצו בין שנה לשנתיים במחנה עבודה". מקור אחר סיפר ל-RFA כי במקרה אחד במחוז צפון הואנגג'י, דרום המדינה, קציני משטרה פשטו על עמדה למכירת נייר ממוחזר בשוק מקומי וחיפשו עותקים של רודונג סינמון.

סקרלטו אמר כי אין לדעת כיצד עותקים של עיתון התעמולה הגיעו למוכרי ניירות במדינה והוסיף שייתכן כי הם אפילו נמכרו להם על ידי חברי מפלגת הפועלים. "יכול להיות שהיו להם בבית עותקים של העיתון שרק צברו אבק לאורך השנים, אז הם החליטו לעשות מזה כסף מהיר ומכרו אותם לכל מיני סוחרים", אמר סקרלטו. "האם זאת עבירה חמורה? מאוד. מסוג העבירות שיכולות לסבך אפילו חברי מפלגה. העונשים נעים בין הורדה בדרגה, סילוק מהמפלגה ואפילו מאסר".