הלחם הארוך הקריספי הוא אחד מסמלי האומה הצרפתית, מאז המאה ה-19, אבל מתברר שאפילו בצרפת קשה להשיג כיכר טרייה בשעות הערב או בחגים, כשהמאפיות סגורות. ובשביל צרפתים זה כנראה הבדל של שמיים וארץ, כי ז'אן-לואי הכט החליט שזו בעיה הדורשת פיתרון מיידי.

האופה מצפון צרפת המציא תנור אפייה אוטומטי, הפולט בגטים לוהטים וטריים מסביב לשעון. הרעבים בלילה כבר לא צריכים להתפשר על בגט עבש, בן 18 שעות, או להרחיק עד המאפייה היחידה שמעסיקה אופים טרוטי עיניים עד השעות הקטנות של הלילה.

חדש בצרפת: אוטומט בגטים (צילום: abcnews)
חדש בצרפת: אוטומט בגטים | צילום: abcnews

"זו המאפייה של המחר", מצהיר הכט, שחוזה התפשטות של המצאתו בפריז, ואז בכל אירופה ולבסוף אפילו בארה"ב. "מאפיות שלא ייכנסו לנישה הזו ייעלמו". בינתיים לא נראה שחסרה עבודה למאפיות בשום מקום בעולם, אבל במהירות שהדברים משתנים נדע בקרוב אם ההיסטוריה הסכימה עם ז'אן-לואי הכט הראשון.

בגט, "מקל קטן" בצרפתית, הוא לחם מסורתי צר וארוך, בעל קרום פריך מאוד. הוא נולד בווינה, באמצע המאה ה-19, כשהחלו להשתמש בתנורי הקיטור, היוצרים את הקרום הפריך סביב הפנים הלבן האוורירי, המאפיינים את הבגט.

לצרפתים נאמנות מיוחדת לבגט, וכמה שיותר טרי – יותר טוב. את האיבה הפבלובית לכל דבר אמריקני, אוטומטי וצעקני אין ספק שכמה יסכימו להחליף בכיכר לחם טרייה, למרוח עליה חמאה גם בשלוש לפנות בוקר. כרגע הכט מפעיל רק שתי מכונות – אחת בפריז ואחת בעיירה בשם הומבורג-האט בצפון-מזרח צרפת, סמוך לגבול עם גרמניה – כל אחת ליד מאפיה שבבעלותו.

כל בגט מהמכונה עולה יורו אחד (חמישה שקלים) והיתרון העסקי, לדברי הכט, הוא לא בערים הגדולות אלא דווקא בעיירות הקטנות ובכפרים, שם נהוג לסגור את המאפייה למנוחת צהריים, בימי ראשון ובחגים, ובאופן כללי לא לאפות יותר מדי בגטים אחרי שקיעת החמה. הבגטים הממוכנים טריים וטעימים בדיוק כמו אלו שמכין האופה ביד, וכך אין למעשה תחרות ישירה עם העסקים המקומיים.

עם זאת, גם בערים הגדולות, ואפילו בפריז, אין הרבה מרכולים הפתוחים מסביב לשעון, בטח כאלה עם מאפייה פעילה. הכט מתכנן להשתלט על הנישה הזו למרות שהניסיון הראשון, להביא לפריצת דרך, נכשל לפני כשנתיים. מאז הכט חבר למהנדס מפורטוגל, שפתר את כל התקלות, ומינואר השנה, האופה האוטומטי פולט בהצלחה בגטים בקצב מסחרר.

בחודש הראשון האוטומט מכר 1,600 בגטים וביולי המספר האמיר ל-4,500 כיכרות. בקצב הזה, לדברי הכט, המכונה תכסה את עלותה – 50 אלף יורו (254,055 שקלים) – בתוך שנה, ומשם זה הכול רווח נקי בניחוחות בצק טרי.

חדש בצרפת: אוטומט בגטים (צילום: abcnews)
חדש בצרפת: אוטומט בגטים | צילום: abcnews