בימים אלו העולם מציין את יום השנה לגילוי החולה הראשון שנדבק בנגיף הקורונה בעיירה הסינית ווהאן. כשרק התפרצה המחלה שי ז'נגלי, וירולוגית שקיבלה את הכינוי "אשת העטלף" בזכות מחקריה על המחלה, אמרה בטלוויזיה הממלכתית בסין שההתפרצות הנוכחית היא רק "קצה הקרחון".

דיווחים על הנגיף החדש הופיעו לראשונה בסוף חודש דצמבר בשנה שעברה, אבל המקרה הראשון הוא בעצם גבר בן 55 שהחל לחוש סימפטומים כבר ב-17 בנובמבר, לפי חדשות הבוקר בסין. בשבועות הסמוכים הופיעו עוד ועוד מקרים, כשב-8 בדצמבר הודיעה ממשלת סין לארגון העולמי על המגפה.

שי, שהפכה לאחת המדעניות הראשונות בעולם שחקרה את קוביד-19, ביססה את מעמדה כחוקרת במכון ווהאן לווירולוגיה, כשההתפרצות הגיעה לשוק חיות הבר בעיר. במחקרה היא גילתה שיכולים להיווצר וירוסים גרועים יותר גם תוך כדי המגפה הנוכחית. "אם אנחנו רוצים למנוע מבני אדם לסבול מהתפרצות המחלה הזיהומית הבאה, עלינו ללכת מראש ללמוד על הנגיפים שלא ידועים ומועברים על ידי חיות בר בטבע", הזהירה שי, "אם לא נלמד אותם יתכן ותהיה התפרצות נוספת".

יום השנה לגילוי המקרה הראשון מגיע ימים ספורים לאחר שהחברות האמריקאיות פייזר ומודרנה הודיעו כי החיסונים שפיתחו הוכיחו שהם יעלים ביותר מ-90% בניסויי מרפאות. חודש לפני ההודעות של החברות האמריקאיות, הזהיר ארגון הבריאות העולמי כי קוביד 19 הוא כנראה לא יהיה מצב הבריאות האחרון בעולם, ושי קראה למדינות רבות לשתף פעולה בהיערכות חירום ושבירת מעגל המגיפות.

חיסון, מעבדה (אילוסטרציה:  JHDT Productions, shutterstock)
אילוסטרציה: JHDT Productions, shutterstock

כזכור, האשמות חמורות הופנו כלפי ממשלת סין לפני שנה, כשלטענת רבים סין הינדסה את הווירוס במעבדה בווהאן. עם זאת, מרבית מהמדענים טוענים כי נגיף הקורונה החדש עבר מעטלפים לבני אדם באמצעות זן מתווך שנמכר ככל הנראה בשוק בווהאן. אך כאמור, לדברי שי, העיקר הוא ללמוד מכך שיש לבחון נגיפים נוספים ואת אופן הטיפול בהם במקרה של התפרצות  מגיפה עולמית נוספת.