בהלה בארצות הברית לאחר דיווחים על התפרצות מחלת ה-Chronic Wasting Disease (או CWD) בעשרות מדינות – כולל ניו יורק. CWD, אשר מוכרת לציבור המקומי גם בתור "המחלה שהופכת צבאים לזומבים", הינה מחלה שגורמת לירידה משמעותית במשקל, שינוי משמעותי בהתנהגות (לדוגמא: דפוסי הליכה חוזרים או חוסר פחד מבני אדם), קשיים בשיווי משקל ואפטיות. המחלה משפיעה בעיקר על יונקים מתת-משפחת הצבאים, אך מומחים מזהירים שהיא יכולה להדביק גם בני אדם.

על פי הדיווחים של המרכז לבקרת מחלות ומניעתן (CDC), התקבלו דיווחים על צבאים עם CWD ב-24 מדינות ברחבי צפון ארה"ב ואזור המידווסט. מינסוטה הינה המדינה שבה התקבלו מירב הדיווחים ומומחים מקומיים דורשים מן הרשויות להתייחס לתופעה בתור סכנה ממשית לבריאות הציבור.

מייקל אוסטרהולם, ראש החוג לחקר מחלות מדבקות ומניעתן באוניברסיטת מינסוטה, התייחס להתפרצות ביום חמישי האחרון במהלך שימוע של הרשות המקומית. לטענתו, אם לא יתייחסו למחלה בכובד ראש, אז קיים חשש סביר שמספר האנשים שיפגעו מ-CWD בעתיד יהיה משמעותי.

"זה מתקבל על הדעת שמקרים בהם בני אדם ידבקו ב-CWD יהיו קשורים לצריכת בשר נגוע במחלה", סיפר אוסטרהולם במהלך השימוע. "כמו כן, זה לגמרי אפשרי שמספר האנשים שידבקו במחלה בעתיד יהיה גבוה ולא יהיה מדובר במקרים בודדים".

כמובן שבימים אלה מה שמעסחק את האמריקאים היא השאלה מה קרה בכלל שכל כך הרבה צבאים הופכים לזומבים? ובינתיים, לצערם, אין תשובה ברורה. ומילא אם זה רק היה מצמרר כמו שזה נראה - אבל מדובר בסכנת חיים ממשית, כאמור, גם לבני אדם.

מומחים מאמינים שהמחלה מועברת באמצעות חלבונים, אשר נקראים פריונים, שנמצאים בהפרשות גופניות כגון: רוק, צואה, דם ושתן. כמו כן, פריונים שנגועים במחלה מסוגלים לשרוד הרבה זמן אחרי מותו של בעל החיים – כלומר, סכנת ההידבקות קיימת גם אחרי שהצבי מת. מחקרים בנושא הצביעו בעבר גם על כך שקופים וקופי אדם מושפעים מן המחלה לאחר אכילת בשר נגוע או מגע עם הפרשות גופניות של חיה נגועה.

אין חיסון או טיפול לחיה נגועה ב-CWD והיא מוגדרת כקטלנית. מומחים גורסים כי היא מסוגלת לדגור עד כשנה לפני הופעת הסימפטומים. מומחים ב-CDC שיגרו הנחייה בהולה לתושבי האזורים בהם נראו צבאים נגועים ובה הם ממליצים שלא לאכול צבאים בכלל.