בעוד פחות מחודש ימלאו 17 שנים למתקפת הטרור של ה-11.9 בארה"ב, וממדי האסון ממשיכים להתגלות גם היום.

לפי תכנית הבריאות הפדרלית של מרכז הסחר העולמי, 9,795 אנשי כוחות חילוץ וניו יורקרים חלו בסוגים שונים של סרטן כתוצאה ישירה משאיפת אבק רעיל ועשן, שנישאו באוויר בעקבות התמוטטות בנייני התאומים.

בסך הכל מתו 1,700 אנשי כוחות חילוץ ואחרים שהיו במקום, כולל 420 איש שחלו בסרטן. "זה עדיין הורג", אמר ג'ון פיל, פרקליט המייצג אנשי חילוץ שנענו לקריאה ביום האסון. "למרבה הצער, הקהילה השברירית של הגיבורים והשורדים קטנה מיום ליום".

מאז הקמתה של תכנית הבריאות הפדרלית ב-2013, שמבצעת מעקב על שורדי האסון, דווח כי ישנה עלייה חדה ומהירה במספר חולי הסרטן. "מופנים אלינו חולים כאלה 15-20 פעמים בשבוע", אמר ד"ר מייקל קריין, מנהל תכנית הבריאות של אסון התאומים בבית החולים הר סיני. 

אסון התאומים (צילום: רויטרס)
השפעות שאיפת האבק הרעיל מתגלות עכשיו | צילום: רויטרס

לפי קריין, מחקרים הראו כי אנשי ההצלה באסון התאומים חולים בשיעור גבוה יותר בהשוואה לשאר האוכלוסייה בסרטן בלוטת התריס ומלנומה בעור, אשר עשויה להיות קטלנית, ואלה גם נמצאים בסיכון גבוה יותר לסרטן שלפוחית השתן.

לא רק אנשי הצלה ברגע האסון סובלים מהתוצאות ההרסניות של המתקפה, אלא גם כוחות חילוץ שהגיעו בשלב מאוחר יותר ונשארו בגראונד זירו במשך חודשים ארוכים, תוך כדי שהם שואפים כמויות גדולות של האבק הרעיל. אלו נמצאו בסיכון גבוה יותר בצורה משמעותית לסוגי סרטן אחרים, כמו סרטן השד ולוקימיה.

מקרה אחד שפורסם ומדגים עד כמה השפעות האסון הרסניות לטווח ארוך, הוא של שוטר בשם טום ווילסון. ווילסון הגיע לגראונד זירו לאחר האסון ועבד שם 344 שעות, לעיתים כשהוא ישן באתר. חודשים ספורים בלבד לאחר מכן, הוא סבל מבעיות עיכול, בעיות בסינוסים וב-2008 גם סבל מסרטן אגרסיבי בלשון. הרופאים נאלצו לחתוך שליש מלשונו ולהחליף אותו בשתל עור מפרק כף ידו.

אתר מגדלי התאומים (ארכיון) (צילום: רויטרס, חדשות)
מי שהיה בגראונד זירו בסיכון גבוה יותר לסרטן | צילום: רויטרס, חדשות

בריאיון לניו יורק פוסט, ווילסון אמר שבסופו של דבר יצטרך לעבור שיחזור של הלסת באמצעות עצם שיילקח מרגלו או כתפו. אבל ווילסון, כאמור, הוא רק מקרה אחד מתוך אלפים, והרופאים צופים שהמספר הזה ימשיך לעלות באופן משמעותי בשנים הקרובות.