בחורה אוכלת שוקולד (צילום: pmtavares, Istock)
מה הקשר? | צילום: pmtavares, Istock

מחקר שהתפרסם במגזין הרפואי של ניו אינגלנד (ארה"ב) לפיו יש קשר ישיר בין צריכת השוקולד במדינה לכמות פרסי הנובל שהיא זוכה בהם בממוצע לכל נפש הפתיע רבים אך התקבל בידיים פתוחות בכלי תקשורת רבים.

אבל כמו כל מחקר סטטיסטי "מוצלח" - גם זה של הרופא הניו-יורקי ד"ר פרנץ מסרלי לא ממש מייצג את המציאות ובעיקר משתמש בכלים מדעיים כדי לייצר כותרות משעשעות. מסרלי שם לב לקשר בין שני הגורמים הללו, ולמרות שיש גורמים נוספים שמשפיעים, הוא הוכיח כיצד ניתן לקשור שוקולד לפרסי נובל מבלי לשקר.

רוצים עוד הרבה סיפורים מעניינים, משעשעים, מרגשים ומטורפים? תנו לייק בפייסבוק

הרופא האמריקני הצליח להוכיח במחקר שהסיכוי שקיים קשר בין צריכת שוקולד לזכייה בפרסי נובל הוא מקרי בלבד ועומד על אחד ל-10,000. "זאת פשוט שטות לחבר בין שני הדברים", אומר מסרלי על המחקר שלו עצמו.

הקשר בין השוקולד לנובל הוא עקיף ונובע מכך ששוקולד הוא מצרך מותרות ובמדינות בהן צורכים יותר שוקולד רמת החיים גבוהה יותר, הכלכלה מבוססת יותר וכמובן מערכת החינוך גם טובה יותר - וכך מייצרים יותר מדענים וזוכים ביותר פרסים.בפועל, אין שום הוכחה משמעותית שהממתק הפופולרי באמת תורם להגברת מנת המשכל הקולקטיבית בכל מדינה.

שמעון פרס, יאסר ערפאת ויצחק רבין ז"ל (צילום: רויטרס, רויטרס1)
אוהבים שוקולד? | צילום: רויטרס, רויטרס1

"מדענים נוטים להסתמך יותר מדי על הקשרים כאלה בנתונים ואחת לכמה זמן ימצאו שני דברים שקשורים ביניהם בקשר מדהים ויגידו - חייבים להתייחס לזה", אומר הפיזיקאי וזוכה פרס הנובל אריק קורנל. לדבריו, "מה שהם לא מציגים בדרך כלל זה את כל שאר הנתונים שאין ביניהם קשרים". או במילים אחרות - אל תאמינו לכל מחקר סטטיסטי שאתם קוראים בתקשורת, ובטח לא באלו שנשמעים לא הגיוניים בעליל.

(מקור)