תגלית מפתיעה בעולם המדע: חוקרים מפולין נדהמו לגלות שמומיה שנתרמה עבור אוניברסיטת ורשה לא הייתה איש דת כפי שחשבו, אלא אישה היריונית. לפי הממצאים, נראה כי אותה אישה חיה במאה ה-1. התגלית הפתיעה את החוקרים מכיוון שמדובר במומיה הראשונה אי פעם של אישה בהיריון וכי על הכתובת שעיטרה את ארון הקבורה נרשם שמדובר באיש דת זכר.

המומיה נתרמה בשנת 1826 לאוניברסיטת ורשה שבפולין ורק ולאחרונה חוקרים מקומיים עשו בדיקות נרחבות למספר מומיות, ביניהן זו המדוברת. צילומי הרנטגן והסי.טי. גילו כי בתוך אחד מארונות הקבורה ישנן שאריות של נקבה שלא תואמים לרישומים על הארון עצמו. החוקרים הבינו מהר שלא מדובר בכומר בשם הור-דג'וטי כפי שרשום.

הרמז הברור הראשון לטעות בזיהוי, היה שלא מצאו איבר מין זכרי אצל אותו איש דת ובמקום זה הבחינו גם במבנה שלד עדין יותר. מאוחר יותר, צילומי תל מימד ובדיקות נוספות גילו שיער מתולתל וחזה נשי.

"זאת הייתה הפתעה גמורה, בכלל ציפינו לגלות מהי סיבת המוות של המת והאם היה חולה", סיפר ווז'צ'יץ' אז'מונד, שותף בפרוייקט המומיות של ורשה. 

שאריות המומיה שהתגלו היו שייכות לאישה שמתה בשנות ה-20 לחייה והייתה בחודש השישי או השביעי להריונה, כך הוסק לפי צילום הראש של העובר. "זה המקרה הראשון המשומר", ציין אז'מונד. עד כה התגלו שלדים של נשים בהריון אך מומיות משומרות עם רקמות רכות לא נתגלו עד היום.

החוקרים עדיין לא יודעים מהי סיבת המוות וימשיכו לחקור זאת. כרגע הם מנסים להבין מדוע העובר, שלא ידוע אם הוא זכר או נקבה, נשאר בתוך בטן אימו כאשר שאר האיברים הפנימיים הוצאו כחלק מתהליך שימור המומיה. אז'מונד סיפר: "אנחנו לא יודעים מה הסיבה שהשאירו אותו, אולי מדובר בסיבה דתית או כי חשבו שלעובר יהיה בטוח יותר בעולם הבא".

כאשר הגיעה המומיה לראשונה, נטען שהיא מקבר מלכותי מהעיר המצרית העתיקה תבאי, אך גם בזה אז'מונד מפקפק: "לפעמים סוחרים משקרים על ההיסטוריה של המומיה כדי להעלות את ערכה הכספי. אין הוכחה חד משמעית מאיפה היא מגיעה". בנוסף, הסביר כי ייתכן שהכומר באמת נקבר באותו ארון אך שודדים הוציאו אותו והכניסו מומיה אחרת: "ישנה הערכה כי 10% מהמומיות המוצגות לא באמת מכילות את מה שרשום על ארונות הקבורה שלהן".