מדענים הצליחו "להזיז את הזמן אחורה" בניסוי ראשון מסוגו המשלב טכניקות של פיזיקת קוונטים. על פי הדיווחים של אתר ה-Independent, צוות חוקרים ממוסקבה, שוויץ וארה"ב הצליח לפתח ממשק שמסוגל להזיז אלקטרונים בניגוד לעקרון חץ הזמן וגורם להם לנוע אחורה בזמן.

בלי להיכנס יותר מדי למונחים טכניים ועקרונות של פיזיקה קוונטית, הניסוי בעצם עבד כך: המדענים הצליחו לייצר בעזרת מחשב קוונטים סביבה (שולחן סנוקר, לצורך העניין) שבה החץ התרמודינאמי זז הפוך. בסביבה הזו מפוזרים קיוביטים של אלקטרונים (או כדורי סנוקר) שמגיבים לפונקציה ספציפית באותה סביבה. כאשר אותה פונקציה פועלת, הקיוביטים נעים בניגוד לחץ התרמודינאמי ובעצם "זזים אחורה בזמן" (כלומר, הכדורים שהתפזרו ברחבי השולחן מתכנסים בחזרה למבנה המשולש בתחילת המשחק) - ברור?

ד"ר גורדי לסוביק, החוקר הראשי וראש המחלקה ללימודי פיזיקת קוונטים במוסד ללימודי פיזיקה וטכנולוגיה במוסקבה (MIPT), התייחס לתוצאות הניסוי ואמר כי הם "החזירו את הזמן אחורה" בהצלחה של כ-85 אחוזים - והם צופים שהאחוזים רק יעלו בעתיד.

"הצלחנו לייצר סביבה מלאכותית שבה החץ התרמודינאמי זז נגד כיוונו", הוא סיפר בריאיון לכלי התקשורת. לטענתו, הצלחת הניסוי הינה צעד מהותי לקראת הבנת המנגנונים שלפיהם היקום שבו אנחנו חיים פועל.

ד"ר לסוביק הוסיף כי הניסוי עשוי לעזור להם לפתח מחשבי קוונטים טובים יותר בעתיד. "האלגוריתם שפיתחנו יכול לסייע בפיתוח תוכנות ויישומים קוונטיים", הוא סיפר, "כך שתקלות שמפריעות לנו כיום לא יהיו רלוונטיות בעתיד".