תאמינו או לא, אבל ברגע זה ממש אתם לא שואפים ונושפים אוויר משני הנחיריים שלכם בצורה שווה. לא מאמינים? נערוך ניסוי קטן: גשו רגע לראי. הצמידו את האף שלכם אליו ותנשפו על הזכוכית. התוצאה שאמורה להתקבל היא שני סימני התעבות על שטח הראי, אחד קטן והשני גדול יותר – למה שני גדלים שונים? ובכן, כי הנחיריים שלכם לא פועלים בצורה שווה.

מומחים מעריכים שבכל רגע נתון פעולת הנשימה מהאף שלכם עובדת כך שנחיר אחד עושה 75% מהעבודה, בזמן שהנחיר השני עושה את ה-25% הנותרים. שעתיים מאוחר יותר, הנחיריים האלה יתחלפו בתפקידים שלהם וכך הלאה כל שעתיים בערך. זה מה שנקרא בעגה המקצועית ה-Nasal Cycle (או "המעגל הנזלי").

ד"ר מייקל בנינגר, , מומחה לאא"ג במרפאת ה-Cleveland Clinic בארה"ב, שוחח על התופעה בריאיון לאתר Live Science. לטענתו, רוב האנשים בכלל לא מודעים למעגל הנזלי, אף על פי שיש מצבים בהם שמים לב אליו יותר – כמו ששוכבים לישון. הנה עוד ניסוי שאתם יכולים לעשות: הלילה כשתשכבו במיטה, אם תשכבו על הצד הימני שלכם תוכלו להרגיש כיצד הנחיר השמאלי יהפוך לאט-לאט לדומיננטי בין השניים.

זמן נוסף שבו שמים לב למעגל הנזלי הוא בזמן צינון, כשסובלים מאף סתום. במקרה כזה שני הנחיריים אמנם יהיו גדושים, אבל אחד מהם יהיה גדוש הרבה יותר מהשני. במקרים כאלה אפשר כמובן להשתמש בתרסיסי אף כדי לפתוח את הגודש או לעסוק בספורט, שמסתבר להיות אפקטיבי גם כן נגד אף סתום. מעבר לזה, ד"ר בנינגר טוען שגם סקס יכול לסייע לכם להתמודד עם גודש באף – לא שאתם צריכים למצוא סיבות לקיים יחסי מין, אבל בסדר.

על אף שנעשו מחקרים בנושא, אף אחד לא ממש יודע מה הסיבה לתופעה הגופנית הזו. למרות זאת, ישנה סברה אחת רווחת ולפיה התהליך קורה כדי לוודא שהנחיריים שלנו לא יתייבשו. "יש מומחים שטוענים שזאת הדרך של הגוף שלנו לוודא שתהיה הצטברות של לחות בנחיריים", הסביר ד"ר בנינגר. "ככה האף לא יתייבש. למרות זאת, זו בסך הכל תאוריה".