זוכרים את גיל 12? מה עשיתם רגע לפני שעליתם לחטיבת ביניים? כנראה שפחות מאישנה קומר, ילדה בת 12 מניו יורק, שזכתה לאחרונה בפרס של 25 אלף דולר לאחר שהמציאה אשלייה אופטית שיכולה לעזור למדע להבין טוב יותר כיצד עובדת העין האנושית.

זה קרה בחודש שעבר, הארגון בורדום מאסטרס והמוסד Society for Science & the Public הכריז על 30 הפיינאלסטים לפרס קרן סמואלי היוקרתי. למרות שרב הפרוייקטים המדעיים בגילים צעירים כאלה מכוונים ליצירות יחסית קטנות, הפרוייקט של קומר יכול לשנות כיצד מוח האדם מעבד מידע.

הפרויקט של קומר, הלומדת בבית ספר רוברט א. בל שבצ'פאקווה ניו יורק, נקרא: "צבע הוא בעיני המתבונן: התפקיד של עייפות הרטינל על אשליית תפיסת צבע". ולא, אין לכם מה להרגיש רע אם לא הבנתם. סליחה, אמרנו "אם"?

הפרויקט משתמש באשלייה אופטית נפוצה כדי להבין האם אפשר "לעבוד" על המוח שלנו לקלוט צבעים שלא נמצאים שם. על ידי שימוש בדיסק בנהאם, דיסק בצבעים שחור ולבן שמסתובב ויוצר אשלייה של תמונה אחרת, אפשר להטעות את עצמנו ולראות צבעים בנוסף לשחור לבן.

קומר הסבירה את התהליך לרדיו הציבורי: "נגיד שאני מסתכלת על אובייקט בצבע אדום בהיר למשך זמן רב, ואז אני מסתכלת על דף לבן. אני בעצם אראה את הצורה של האובייקט האדום אבל אני לא אראה אותו בצבע אדום. הוא יהיה ירוק. הסיבה שזה יקרה היא שיש לנו תאים בעין בשם מדוכים, המדוכים האדומים הם האחראים לקלוט את הצבע האדום. כשאנחנו מסתכלים לאורך זמן, התאים האלה מתעייפים ולכן הקולטים הירוקים תופסים פיקוד באופן זמני. רציתי לבדוק האם אני יכולה להרוות באופן זמני את העיניים והאם זה ישנה את תפיסת הצבע"

בנוסף היא סיפרה למגזין ווצ'סטר: "תמיד הייתי מרותקת כיצד אנחנו יכולים לעבוד על המוח שלנו בעזרת אשליות, זה מרתק. אשלייה פשוטה של סיבוב צבעים לבנים ושחורים יכולה לשחק עם המוח המורכב שלנו. העובדה שאנחנו יודעים שמשהו לא קיים אבל עדיין קולטים אותו, היא מרתקת".

אז כיצד התנהל המחקר? אישאנה אספה את הצבעים שראו 10 אנשים מהניסוי של הדיסק של בנאהם כאשר הוא מסתובב במהירות מסויימת. לאחר מכן היא גרמה להם להשתמש במדוכים האדומים שלהם במשך 30, 60 ו-120 שניות כדי לעייף אותם, ואז הציגה להם שוב את דיסק בנהאם כאשר הוא מסתובב וביקשה מהם לומר איזה צבע הם רואים.

בנוסף, היא בדקה כמה זמן לוקח לעין להסתגל מחדש לצבעים הטבעיים. בסופו של דבר, היא חזרה על הניסוי עם המדוכים הכחולים והירוקים. הנתונים הראו כי יש שינוי של 83% בתפיסת הצבע, אך השינויים שדווחו השתנו מאדם לאדם. קומר סיפרה בסוף: "אפשר להבין שיש קשר בין המדוכים. אצל חלק מהנסיינים כל הצבעים השתנו ולא רק צבע המהדוך שנבדק. אם נמשיך לחקור זאת נוכל למצוא הפרעות בתפיסת העיניים".