סריקות מוח (CT ו-MRI) הן כלי חשוב מאוד ברפואה המודרנית. יש בכוחן להציג את תפקוד המוח ולאבחן מחלות, אבל מה קורה כשהרופאים לא מסוגלים לנתח אותן בצורה מדויקת? לפי מחקר חדש, תוכנה המשמשת לניתוח הסריקות נותנת תוצאות שונות לחלוטין אם מריצים אותה על מחשב מקינטוש של אפל או על מחשב פי.סי (ווינדוז), ויש אפילו שינויים בין גרסאות שונות של התוכנה.

סריקת מוח (צילום: dailymail.co.uk)
לא ברור מה זה אומר, אבל זה בטוח לא טוב | צילום: dailymail.co.uk

למרות שאנחנו רוצים להאמין שהכלים שלנו בטוחים לשימוש, חוקרים גרמניים גילו שהמחשב טועה לעתים קרובות מדי. נתונים משלושים סריקות מוח הוזנו לתוכנה בשם "פריסרפר" (FreeSurfer) - אחת התוכנות הרפואיות הפופולריות לניתוח סריקות מוח, המשמשת לבדיקת הגודל של אזורים שונים במוח - ובכל פעם הם שמו לב שהתוצאות משתנות.

הבדיקה נעשתה במקביל על מחשב אישי של HP עם מערכת הפעלה "חלונות" ושתי גרסאות של מערכת ההפעלה של אפל (Mac OS). ההבדלים בין מק לפי.סי נעו בשיעור של 2-5 אחוזים, אבל בגרסה אחת של מק ההבדל הגיע ל-15 אחוזים. והחלק המדאיג יותר הוא שלמרות ההבדל הבולט לעין, לא ברור מה גורם לסתירה הזו בנתונים.

רוצים עוד הרבה סיפורים מעניינים משעשעים, מרגשים ומטורפים? תנו לייק בפייסבוק

משמעות הדבר היא שיש אנשים עם גידול במוח שאובחנו כבריאים והיו יכולים לצאת עם תוצאות אחרות על מחשב אחר . לא סריקה חוזרת - אותה הסריקה בניתוח שונה, והפערים האלה עלולים לעלות בחיי אדם. החוקרים ממליצים למשתמשי התוכנה לא לעבור בין מחשבים שונים או לשדרג את מערכת ההפעלה במחקרים ארוכי טווח. ובנוסף, בשל התקלה המדאיגה, החוקרים ממליצים לרופאים לרשום יחד עם תוצאות הסריקה גם את פרטי מערכות ההפעלה שלהם.

(מקור 1, מקור 2)