קולו של נסיאמון
שנת 2020 כבר מתחילה בצורה הכי מסקרנת. החודש, חוקרים פרסמו שהצליחו לשחזר את קולה של מומיה בת 3,000 שנה.
המומיה שנשמרה היטב הינה של כומר מצרי אשר ככל הנראה נקרא נסיאמון. החוקרים ערכו צילומי CT לגרון של המומיה והכינו רפליקה מדויקת של האיבר בעזרת מדפסת תלת מימד. הרפליקה חוברה לרמקול אשר היה מחובר למחשב. בעזרתם העבירו החוקרים את הצליל שיצא מתוך הגרון המובנה.
התוצאה של המחקר הזה הניבה צליל "אההה" קצר ומיוחד שאמור להיות העתק מדויק, לדבריו של ד"ר דיוויד הווארד - מדען בחקר נאום באוניברסיטת לונדון, של הצליל שיצא במקור מגרונו של נסיאמון.
כמובן שהרצון היה לנסות לשחזר את הקול של נסיאמון במלים שלמות, אולם לפי המדענים מדובר במשימה כמעט בלתי אפשרית משום שלא ניתן לשחזר את הלשון של נסיאמון. בנוסף, יש להבין מתי בדיוק הוא השתמש בשפה על מנת להתאים את אופן ההגייה של הדיבור שלו, אך לדברי ד"ר האוורד, בעתיד יהיה אפשרי לגלות ולשחזר גם את זה.
אוצי איש הקרח
עם כל הכבוד למומיה המצרית שלנו, אותו הדבר בדיוק קרה כבר ב-2016 עם אוצי איש הקרח, המומיה המפורסמת שנמצאה ב-1991.
אוצי הדהים מדענים ברחבי העולם בשל השימור המדהים של גופו, בגדיו וכליו. בדיקות מעבדה במכונים שונים בעולם הצביעו על כך שהגופה שנמצאה היא בת 5000-5300 שנה. במקרה הזה היה קשה יותר לנסות לשחזר את קולו משום שהיה חשש לערוך בדיקות על ממצא כה נדיר ושביר.
גם כאן ערכו החוקרים בדיקת CT וניסו להשלים בעזרת טכנולוגיות שונות מידע שהיה קשה להשיג בשל מגבלות, כמו העובדה שאחת הידיים של הגופה חסמה את הגרון. כמו כן, במקרה של אוצי לא היה ניתן לנחש בכלל באיזו שפה הוא השתמש, ולכן ניסו רק להפיק את הצליל שיוצא מגרונו בעיצורים שונים.
ציפורים שנכחדו
במאי 2019 במוזיאון הלאומי טה פאפה של ניו זילנד, נפתחה תערוכה מרתקת בה הושמעו קולות ששוחזרו של ציפורים היסטוריות שנכחדו מהעולם. וזה הרבה יותר מלחיץ ממה שאתם מדמיינים.
המחקר הניב את הצלילים שהפיקו מספר עופות שונים שחיו ברובם באזור ניו זילנד. היום כשאומרים "קולות ציפורים" אתם אולי מדמיינים משהו מתוק וחמוד וחיובי, אבל הצלילים ששוחזרו דווקא דומים יותר לצווחות צורמות. זה לא אומר כמובן שהיה מה לפחד מהחיות האלה, רק ש"ציוץ הציפורים" לא היה דבר נפלא לקום אליו פעם.
המומתה האבודה
מרגריט האמו, אמנית צרפתייה, גילתה ב-2010 שחוקר בשם היידיוקי סוואדה בנה פה רובוטי. למכשיר היו שפתיים שנעו, קנה נשימה ומכונה שדימתה פעולה של ריאות. סרטון של הפה הרובוטי מבצע שיר ערש פורסם באינטרנט והגיע לאוזניה של האמו - אשר חשבה שמדובר בהזדמנות מעניינת לנסות ולשחזר קולות של חיות.
לאחר ניסיון לבנות פה של חיה אחרת, האמו החליטה לנסות לשחזר קול של ממותה וכדי לבצע את זה נעזרה בין היתר במומחים לקולות פילים ובאדם בשם ברנרד בוויגס, שהתמחה בממותות משוחזרות.
מרגריט בנתה מבנה מרשים בגובה 6 מטר שחיקה את תיבת הקול של ממותה. ב-2011, המבנה הוצג בתערוכה במכללה המלכותית לאומנות בלונדון. למרות ההישג המרשים והמרתק, התגלה די מהר שהקול המשוחזר של החיה הבהיל לא מעט ילדים, שלא ציפו לצליל הנמוך הזה. אתם תתחילו לשמוע אותו 3 דקות לתוך האודיו.