יתוש על היד (צילום: VladimA-r VA-tek, Istock)
רוצים להשתתף בניסוי? | צילום: VladimA-r VA-tek, Istock

זו בלי ספק אחת הדרכים היותר יצירתיות להיפטר ממחלה שאין לה תרופה: שינוי גנטי שהוחדר למאות אלפי יתושים יגרום להם לבחור להזדווג באופן אידיאלי עם בני זוג, הנושאים את קדחת הדנגי, ויגרום לשיבוש שיכחיד את הצאצאים עוד בטרם הגיחו לעולם.

המדענים האמריקנים מצפים שאוכלוסיית יתושי האדס המצרי - שאחראיים להפצת מחלות רבות, בהן קדחת הדנגי והקדחת הצהובה – תצומצם משמעותית בעקבות הזיווגים המתוכננים הללו עד הכחדה תוך כמה דורות, מבלי לפגוע בשאר המערכת האקולוגית.

באופן הזה, הם מקווים להיפטר ממפיצי המחלות המציקים ששורצים באיי פלורידה (ארצות הברית). "מבחינה מדעית, אני חושב שהכול בסדר", אומר מייקל דויל, מנהל מחוז פלורידה לניטור ושליטה ביתושים.

רוצים עוד הרבה סיפורים מעניינים, משעשעים, מרגשים ומטורפים? תנו לייק בפייסבוק

נכון, שיעור התמותה בעקבות קדחת הדנגי הוא יחסית נמוך אך בהתחשב בעובדה שעדיין לא פותח לה חיסון בשום מקום בעולם, מדובר בבעיה הדורשת פיתרון, במיוחד באיים שם עיקר הכלכלה נשענת על תיירות.

וזו בדיוק הסיבה שתושבים רבים דורשים ממנהל המזון והתרופות האמריקני לבחון את הסוגייה לעומקה ולרוחבה ובעיקר לערוך בדיקות נוספות בטרם יחליטו האם לאשר למדענים לשחרר יתושים מוטנטים לטבע.

יתוש -חיות מסוכנות (צילום: Alvesgaspar)
מה כבר יכול לקרות? | צילום: Alvesgaspar

החשש המרכזי שלהם הוא ששיחרור כמות אדירה של יתושים תביא לאסון על האזור כולו. נכון לעכשיו יותר ממאה אלף בני אדם חתמו על העצומה נגד המיזם ולדברי מילה דה מייר, המובילה את ההתנגדות: "כמעט כל הניסויים שהתבצעו ביבולים שהונדסו גנטית גרמו להשלכות לא צפויות".

לדבריה, "עשבים שוטים פיתחו התנגדות לקוטלים, מזיקים שעברו מוטציה הסבו נזק לא מתוכנן ובנוסף גילו עמידות בפני חומרי הדברה. יש צורך לשאול שאלות נוספות ולבדוק לעומק את כל האפשרויות".

גורמים רשמיים בתחום הבריאות האמינו שקדחת הדנגי נעלמה מהעולם כבר לפני שנים, אך קומץ מקרים התגלה בשנים 2009 ו-2010 באיי פלורידה. הקדחת, בדומה למלריה, דוגרת בגוף בין ארבעה ימים לשבוע אחרי עקיצת היתוש והיא גורמת לעלייה קיצונית בחום הגוף, לפריחות מדממות, לכאבים עזים ובמקרים קיצוניים אף למוות.

(מקור)