"משהו בלתי ייאמן קיים בחוץ": אחרי חשיפת התמונה הראשונה, השותפות של נאס"א לפרויקט, סוכנות החלל האירופית וסוכנות החלל הקנדית הציגו היום (שלישי) סדרה של תמונות נוספות ממסע הטלסקופ ג'יימס ווב סביב כדור הארץ: מדובר בתמונות צבע מרהיבות באיכות שלא הכרנו עד כה.

כוכב הלכת החוץ-שמשי (צילום: NASA)
כוכב הלכת החוץ-שמשי WASP-96b | צילום: NASA

במהלך מסיבת העיתונאים, שאותה העברנו בשידור ישיר, המדענים הציגו תמונה של כוכב הלכת החוץ-שמשי, WASP-96b - שמכונה גם אקזופלאנטה. מדובר בכוכב חם מאוד: בשונה למשל מכדור הארץ, מולקולות המים שבו מופיעות במצב צבירה גז. 

"הבועה מוקפת בערפל כתום, הודות למימן שמקיף. הכחול מצביע על החום הגבוה מאוד", הסביר מדען באירוע את המבנה והצבעים. "קרני האור מבחוץ הם חורים בערפילית הפנימית שמאפשרים לאור שזורח מתוך כוכב הלכת, כלפי חוץ".

התמונות המרהיבות ממעמקי החלל - סיקור נרחב ב-N12

זהו הצילום הראשון של הספקטרום של אקזופלאנטה, כוכב לכת חוץ-שמשי (כזה שמצוי מחוץ למערכת השמש שלנו ומקיף כוכב אחר). תמונות אחרות מציגות את הגלקסיות השונות, את נקודות הממשק שלהן זו עם זו, ואיך הן מתפתחות; כמו גם את מחזור חייהם של כוכבים – מרגע הפצעתם ועד למוות הסוער בקוסמוס.

כך נראית ערפילית קרינה, שבה נולדים כוכבים:

ערפילית קארינה (צילום: NASA)
ערפילית קארינה | צילום: NASA

התמונה שפורסמה אמש מאפשרת מבט על מגוון של גלקסיות שהיו קיימות לאורך ההיסטוריה, בטווח זמנים של עד 13 מיליארד שנים אחורה בזמן. "בכל כמה ימים נקבל עוד ועוד תמונות. הטלסקופ עובד נהדר, ואנחנו מוכנים למצות את מה שיש לו להציע לנו", הסבירו בנאס"א.

"חמישיית סטפן" (צילום: NASA)
"חמישיית סטפן" | צילום: NASA

כמו התמונה שהופצה במהלך הלילה, גם הרזולוציה של התמונות החדשות היא הגבוהה ביותר אי-פעם. כל זה בזכות הטלסקופ המשוכלל שעלה 10 מיליארד דולרים, וכשני עשורים של מאמצים מדעיים והנדסיים שרוכזו כדי שנוכל לראות עמוק יותר, ואחורה יותר בזמן (בהשוואה למה שהתאפשר עד כה בצילומים של טלסקופ החלל האבל).

מימין האבל משמאל ווב (צילום: NASA)
מימין: תיעוד של טלסקופ האבל. משמאל: תיעוד של ג'יימס ווב | צילום: NASA

"כשאני רואה את התמונות האלה אני רואה מסירות, הקרבה אישית, תשוקה לנושא, ואת התרומה של כל הפרטים שנגעו ועבדו על הפרויקט אי-פעם", אמר מנהל מיזם ג'יימס ווב, והודה על שיתוף הפעולה בין הגופים והסוכנויות.

"הטלסקופ הזה מייצג את מי שאנחנו כאמריקנים - שואפים לגדולה", ציין הנשיא ביידן במסיבת העיתונאים בה חשף את התמונה הראשונה שזכתה לכינוי "השדה העמוק של ווב". מנהל נאס"א ביל נלסון הוסיף: "זוהי נקודה קטנה ביקום, אנחנו רואים גלקסיות שזורחות ליד גלקסיות אחרות. לפני 100 שנים חשבנו שיש רק גלקסיה אחת, אבל היום אנו מבינים שהמספר הוא בלתי מוגבל. במה שהתקבל מהטלסקופ יש כל כך הרבה מידע, וזה יאפשר לנו לענות על שאלות שעדיין לא שאלנו".

ביידן מציג את תמונת הטלסקופ ג'יימס ווב (צילום: קווין למרק, רויטרס)
ביידן מציג את התמונה של היקום | צילום: קווין למרק, רויטרס

"כאשר אתה מוריד את הנתונים, הם לא נראים כמו תמונה צבעונית יפה. הם כמעט לא נראים כמו משהו בכלל", הסביר האסטרונום קלאוס פונטופידן, מדען פרויקט ווב במכון המדע של טלסקופ החלל. "רק כשאתה יודע כמומחה מה לחפש, אתה יכול להעריך אותם". 

ג'יימס ווב: התמונה העתיקה ביותר של היקום (צילום: : NASA, ESA, CSA, and STScI)
התמונה המרהיבה של היקום שהוצגה הלילה | צילום: : NASA, ESA, CSA, and STScI

ג'יימס ווב הוא טלסקופ החלל הגדול והעוצמתי ביותר שהצליחה להפיק האנושות עד כה, ומומחים מאמינים כי הוא יחולל מהפכה באופן שבו אנחנו רואים ומבינים את היקום.

איך אנחנו מצליחים לראות אחורה בזמן?

באסטרונומיה, הסתכלות רחוקה מתורגמת להתבוננות בעבר, מכיוון שלאור ולצורות קרינה אחרות לוקח זמן רב יותר להגיע אלינו. כך, התמונה המפורסמת והרחבה של הטלסקופ האבל למשל, מציגה כמעט 10,000 גלקסיות בגילים, בגדלים, בצורות ובצבעים שונים.

הטיל ארין 5 עם הטלסקופ ג'יימס ווב (צילום: רויטרס)
שיגור הטלסקופ ג'יימס ווב לחלל | צילום: רויטרס

הצילום של ווב עמוק אף יותר. "מדובר בטלסקופ כל כך רגיש, שהוא יכול לזהות את החום של דבורה על הירח", הסביר אחד המדענים. "המטרה העיקרית היא לראות את הכוכבים והגלקסיות הראשונים", אמר אריק סמית', מדען התוכנית של ווב, "לא את האור הראשון של היקום, אלא את היקום מדליק את האורות בפעם הראשונה".