אמש (שבת) הבחינו תושבים רבים בשובל מנצנץ ששט בשמים, חלקם אף הספיקו לתעד את האירוע. גם בטורקיה עלו תיעודים לרשתות החברתיות. בצה"ל הדגישו כי הם לא מכירים אירוע חריג כלשהו שהיה יכול לגרום למראות הללו, אז במה בדיוק מדובר?

הפס המנצנץ הוא שורה של לוויינים תוצרת סטארלינק, שירות האינטרנט של אילון מאסק. המטרה של סטארלינק, הפועלת תחת חברת SpaceX, היא לספק יכולת התחברות לאינטרנט מהיר בפס רחב למשתמשים ברחבי העולם, בייחוד עבור מי שחיים באזורים כפריים ומרוחקים.

ספייס X שיגרה כ-3,000 לוויינים לחלל עד כה, ובדרך כלל, כל שיגור כולל 60 לוויינים שנשלחים בשורה, זה אחר זה. בחברה מתכננים להגיע לכ-1,200 לוויינים בשנים הקרובות.

עם אינטרנט במהירות גבוהה עד 47% בהשוואה לאינטרנט המסופק דרך סיבים אופטיים, היוזמה נשמעת חיובית למדי. אבל לא כולם מתלהבים, במיוחד לא אסטרונומים. לווייני סטארלינק הינם בוהקים למדי, וכפי שנוכחנו להבין אמש, הם בולטים מאוד בשמי הלילה. למעשה, אותו מראה אליו נחשפו רבים באזורנו מכונה "מגה-קונסטלציה", וזו לא הפעם הראשונה שהוא מתועד כשהוא מנצנץ בשמים ומבלבל את מי שעל כדור הארץ.

למה הם בוהקים כל כך?

"הלוויינים האלה בקבוצה, חולפים במסלול נמוך של מאות קילומטרים, ובזווית מסוימת מחזירים את אור השמש. אם הזווית היא כזו שבה האור מוחזר אופטימלית - אז אנחנו באמת חוזים במראה בוהק למדי", מסביר ד"ר יגאל פתאל, חבר האיגוד האסטרונומי הבינלאומי, ומנכ"ל של חברת קוסמוס טלסקופים; "וזה מחזה מאוד יפה".

משגר לוויינים פאלקון 9 של חברת SpaceX (צילום: Steve Nesius, Reuters)
שיגור לוויין באמצעות פאלקון 9 של חברת SpaceX | צילום: Steve Nesius, Reuters

אלא, שמעבר לחוויה שלנו בתור מי שמרוויחים צילום מרשים לרשתות החברתיות, יש מי שמודאגים. ריבוי המגה-קונסטלציות בשנתיים האחרונות הביאו לזינוק בדיווח על עב"מים, כפי שניתן לצפות, אולם התופעה המטרידה באמת היא ההפרעה לתצפיות האסטרונומים שמנסים ללמוד את היקום.

האסטרונומים מתנגדים

למעשה, האישור שניתן לסטארלינק לשגר 12 אלף לוויינים לחלל על ידי הנציבות הפדרלית לתקשורת בארה"ב עשוי להיות מורחב ל-30 אלף לוויינים בסופו של דבר - כאשר עד כה ניתן אישור ל-9,000 לוויינים בלבד לאורך ההיסטוריה כולה. הפער בין השמים שאנחנו מכירים היום לבין המציאות העתידית מביאה רבים מהאסטרונומים לחשוש.

בעלי SpaceX אילון מאסק (צילום: Steve Nesius, Reuters)
"יכול להוות הפרעה של ממש". בעלי SpaceX אילון מאסק | צילום: Steve Nesius, Reuters

"כרגע זה לא ממש מפריע לאסטרונומים בפועל, הלוויינים האלה הורסים פריים אחד או שניים מתוך רבים, ואפשר לתזמן תצפיות ופשוט להימנע מההפרעות האלה לגמרי", מציין ד"ר פתאל, "אבל כשיהיו עשרות או מאות אלפים, זה יכול להוות הפרעה של ממש".

קשה לדעת בוודאות מה טומן בחובו העתיד עבור אותן שרשראות שמנסה אילון מאסק להתקין בחלל והאם בסופו של דבר יצליחו האסטרונומים להגביל את הכמות שלהם בחלל, כדי להגן על המחקר. פתאל מעריך שלא יהיה קל למדענים בקרב הזה: "הכוח של אסטרונומים קטן מאוד בטח מול אחד כמו אילון מאסק. ויהיה להם קשה לשכנע, כי אנשים ישמחו לפריסה רחבה של אינטרנט מהיר כזה".