ילדה מפוחדת (צילום: iStock)
בקרוב נפסיק לפחד? | צילום: iStock

חוקרים מאוניברסיטת אופסאללה בשבדיה פרסמו מחקר חדשני ופורץ דרך, לפיו ניתן למחוק פחד מהמוח האנושי. המחקר, שהתפרסם במגזין האקדמי המוערך "Science", מבוסס על ההנחה שניתן להפריע לתהליך המתרחש המטמיע פחדים במוח, בדומה לזיכרונות מבוססי רגש אחרים.

כשאדם לומד דבר חדש, קיים פרק זמן בו זיכרון האירוע לא יציב. בתהליך הנקרא התגבשות, חלבונים עוזרים לזיכרון להתייצב ומקבעים את ייעודו כאירוע חולף או זיכרון ארוך-טווח. בכל פעם שאנחנו ניגשים לזיכרון הזה, תהליך התגבשות נוסף מבסס את מעמדו במוח.

במילים אחרות, אפשר לומר שאנחנו לא זוכרים בדיוק מה קרה במקור, אלא יותר את הפעם האחרונה בה חשבנו על מה שקרה במקור. ההנחה הבסיסית של המחקר היא שאם מפריעים לתהליך ההתגבשות הזה, אפשר להשפיע על תוכן הזיכרון.

רוצים עוד הרבה סיפורים מעניינים, משעשעים, מרגשים ומטורפים? תנו לייק בפייסבוק

במהלך הניסויים, החוקרים הראו לשתי קבוצות מחקר תמונות נייטרליות לחלוטין של נוף, חפצים יומיומיים ועוד. במקביל לתמונות, הם העבירו בנחקרים זרמים חשמליים וכך יצרו החוקרים במוחם זיכרון מבוסס פחד על ידי קישור התמונות הסתמיות לכאב החשמלי.

אימון מוחי למוח - להכניס את המוח לכושר (צילום: Yakobchuk, Istock)
מתמקדים באזורים במוח בהם מוטמע הפחד | צילום: Yakobchuk, Istock

מטרת החוקרים בשלב הזה הייתה לבדוק האם ניתן לעצור או להפריע לתהליך ההתגבשות. הם הראו לנחקרים את התמונה המחשמלת בשנית, במטרה לבדוק האם אכן נוצר זיכרון מבוסס פחד כשקבוצה אחת ראתה את התמונה שוב ושוב מיד לאחר קבלת הזרם החשמלי וקבוצת הביקורת הראו את התמונה רק אחרי פרק הזמן הדרוש לזיכרון כדי להתבסס.

תוצאות הניסוי הראו שהקבוצה הראשונה חזרה להתייחס לתמונות כנייטרליות ואילו חברי קבוצת הביקורת הפגינו בהלה מסויימת, ואפילו קפצו, כשראו את התמונה. סריקות MRI שבוצעו בנחקרים הראו שאכן הפעילות המוחית שהתרחשה בקבוצת הבקרה בזמן חשיפת התמונה המדוברת נעלמה ממוחם של החברים בקבוצת המחקר הראשונה.

אמנם זהו מחקר ראשוני ובסיסי, אך הוא פורץ דרך בטכניקה שפותחה בו, והאפשרויות להעלים ממוחנו פחדים המקושרים לזכרונות יכולה להיות התחלה של פרקטיקה רפואית חדשה לגמרי.
זו עשויה להיות שיטה יעילה להתמודדות עם פוסט-טראומה, התקפי חרדה או פוביות, ומה שבטוח - אם אין תופעות לוואי, זה נשמע עדיף בהרבה על תרופות פסיכיאטריות.

(מקור 1, מקור 2)