ג'ון מיינסטון (צילום: gizmodo.com)
לפחות זכית בפרס על העבודה | צילום: gizmodo.com

הכירו את פרופסור ג'ון מיינסטון מהמחלקה לפיזיקה של אוניברסיטת קווינסלנד באוסטרליה. הוא אחראי על הניסוי הארוך ביותר בהיסטוריה של האנושות וכנראה גם המשמים והמתסכל שבהם. מטרת הניסוי היא להדגים כי יש חומרים הנראים מוצקים אך למעשה הם נוזליים בעלי צמיגות גבוהה מאוד. (מקור)

הניסוי החל בשנת 1927 על ידי תומאס פרנל, הפרופסור הראשון לפיזיקה באוניברסיטה האוסטרלית, והוא מורכב מגוש זפת קשיש ושני כלי מעבדה מזכוכית. פרנל ניסה להוכיח שלמרות שהזפת נראה מוצק לחלוטין וניתן לשבור אותו לחתיכות עם פטיש, הוא למעשה נוזל בעל צמיגות של פי 230 מיליון ממים.

ניסוי טיפת הזפת (צילום: ויקיפדיה)
כמה אנשים צריכים עוד לסבול בשביל הניסוי הזה? | צילום: ויקיפדיה

בסוף שנות ה-20 פרנל חימם את הזפת ומזג אותו לתוך משפך זכוכית אטום בתחתית. במשך שלוש שנים הזפת התמצק ללא מפריע ובשנת 1930 הוסר החלק התחתון של המשפך. מאז ועד היום מודדים החוקרים את כמות הזפת המטפטפת מהמשפך כשהמתקן מושפע ממזג האוויר, שינויי הטמפרטורה הטבעיים, שינויי הלחצים והלחות.

עד כה גוש הזפת טפטף שמונה טיפות - טיפה אחת בממוצע כל תשע שנים כך שהטיפה התשיעית של הניסוי אמורה לצנוח השנה או בשנה הבאה. איש מעולם לא חזה בנפילת טיפה אבל בזכות מצלמת רשת העוקבת אחר הניסוי כנראה שאת הבאה נצליח לתפוס ביוטיוב.

פרנל הצליח לתעד שלוש טיפות לפני שמת בשנות ה-60 (נקווה שהוא לא מת מהשיעמום) ואז פרופסור מיינסטון השתלט על העסק ותיעד עוד חמש טיפות. באוקטובר 2005, מיינסטון ופרנל המנוח זכו בפרס איג-נובל בפיזיקה, המוענק מדי שנה למדענים שערכו את הניסויים הכי טפשיים שגרמו לנו לחשוב.