אחת הפוביות הגדולות ביותר של אנשים בזמן טיסה היא למות בהתרסקות וזה לא במקרה. למרות שאסונות תעופה הם נדירים מאוד (עם סיכוי של 1.2 למיליון, כאשר 1 ל-11 מיליון זה נגמר במוות), הם עדיין קורים והם מזעזעים במיוחד. רק לפני כשבוע דווח על התרסקות המטוס הקובני, שגרמה למותם של למעלה מ-100 בני אדם – ואם אתם נלחצים כמונו מאסונות כאלה, אז אתם בוודאי תהיתם כל חייכם מה באמת קורה בזמן ההתרסקות.

אתם בטח לא תופתעו לדעת שש לא מעט תהליכים מכניים ופיזיקליים כמו גם תופעות פיזיולוגיות שמתחוללות בזמן התרסקות. בין אם זו העובדה שיש סיכוי שבכלל לא תדעו שהטיסה שלכם נמצאת במגמת צלילה או העובדה שאתם עלולים למצוא את מותכם עוד לפני רגע הפגיעה בקרקע, הנה 7 דברים שעלולים לקרות לכם בזמן התרסקות:

הילוך גבוה

הפחד מההתרסקות הקרבה ובאה יכול להשפיע על הגוף בכמה דרכים. הראשונה שבהן היא תגובה טבעית של "הילחם או ברח", שמתרחשת במצבי טראומה ופאניקה. אדרנלינים ונוראדרנלינים משוחררים לזרם הדם, וגורמים לדופק לעלות. כתוצאה מכך הריאות פועלות טוב יותר, השרירים מתכווצים והגוף מרגיש פחות כאב. נוירונים במוח משדרים לגוף שעליו לזוז כמה שיותר מהר כדי להימנע מפגיעה, בין אם כדי לברוח או לפעול להגנה עצמית. כמובן שבמקרה של התרסקות מטוס אין ממש לאן לברוח, או ממה להתגונן.

תחושה של ריחוף

כאשר המטוס צולל כלפי מטה באופן חד, גם הגוף חווה נפילה באותו הקצב, מה שאומר שהוא יתרומם מעל המושב בגלל התנועה המהירה, הגפיים "יצופו" כלפי מעלה וחפצים מסביב ירחפו באוויר, כאילו שאתם בחלל. מה שמעניין הוא שזו רק תחושה, שכן בהשוואה למטוס עצמו, חפצים בתוך תא המטען ייראו כאילו אין להם משקל. אבל ברגע שאחד מהם יפגע בכם, תיווכחו בכובד משקלו הרב.

זירת ההתרסקות, היום (צילום: סקיי ניוז)
התרסקות המטוס בקובה | צילום: סקיי ניוז

שינוי לחץ אוויר

לפני שניכנס לפן המחריד של הסעיף, חשוב לנו להדגיש: בזמן התרסקות אתם עלולים לאבד את הכרתכם בתוך זמן קצר בגלל השינויים בלחץ האוויר – כך שיש סיכוי שאם תמותו, אתם בכלל לא תרגישו את זה. אף על פי כן, קיים סיכוי שאתם תחוו מוות אלים במיוחד, שלא לומר גרוטסקי.

ישנה תופעה בעולם התעופה שנקראת Uncontrolled decompression (כלומר, שחרור לחץ אוויר בלתי נשלט) והיא נגרמת כתוצאה מהיווצרות של חור בגוף המטוס. במקרים מסוימים, השינויים בלחץ האוויר חדים כל כך, שהם גורמים לגוף האדם להיקרע לגזרים בשניות. הבודדים אשר יהיו בהכרה בזמן התהליך הזה יחוו רגע קצרצר של אימה – ואז הם יאבדו את ההכרה לפני שהגרוע מכל יקרה (ותפסיקו לקרוא כאן אם זה קה לכם מדי כי הפירוט עומד להגיע): הגפיים שלכם עלולות להתנתק ממקומן, חגורת הבטיחות עלולה לחתוך את גופכם, עמוד השדרה יתנפץ לרסיסים ואיברים פנימיים יתפוצצו. 

התמקדות בתנוחה

נכון יש את התנוחה הזאת שאמורה להכין אתכם לרגע ההתרסקות? אז בואו נגלה לכם סוד מבאס: היא כנראה תעזור לכם כשאתם צוללים אל מותכם עם עוד 100 אנשים במטוס בואינג. אם אתם נמצאים על מטוס קל, זה סיפור אחר והתנוחה אכן יכולה למזער את הנזקים של ההתרסקות ולהציל את חייכם – אבל במקרה של מטוס גדול יותר שטס בגבהים של עשרות ק"מ באוויר, הסיכוי קטן.

מעבר לעובדה שאולי לא יהיה לכם בכלל זמן להכניס את הראש שלכם בין הרגליים, רק הפגיעה של המטוס בקרקע יכולה להיות חזקה כל כך ש... שיקרו לכם מיד דברים מהסעיף הקודם. 

 

התרסקות מטוס (צילום: אינסטגרם\airplane_crushes)
במקרה הזה דווקא הצילחו לברוח מהמטוס - אז תתעודדו | צילום: אינסטגרם\airplane_crushes

חוסר ידיעה

הדבר היחיד שיקבע אם תדעו שאתם עומדים להתרסק זה הטייס – וליתר דיוק, המצב ההכרתי שלו. טייס שמנסה לבצע תמרון חירום עלול לאבד את הכרתו בזמן ההתרסקות. במצב כזה, הוא לא יוכל לדווח לנוסעים על המצב ואלו לא ידעו שהם עומדים למות.

אם הטייס הצליח להישאר בהכרה והוא מתכונן לבצע נחיתת אונס, אז הוא יודיע על כך לנוסעים ויבקש מהם להיכנס לתנוחת ההתרסקות (זאת שלא תעזור לכם בכלום). אף על פי כן, אם מדובר בהתרסקות קטלנית כמו זו שהייתה בקובה, סביר להניח שלטייס לא יהיה זמן להכין את הנוסעים נפשית.

הזמן יעצור מלכת

האם אי פעם חוויתם רגע מבהיל כל כך שהרגשתם שהזמן עצר מלכת? אם כן, אז זה לא במקרה. מדובר בתופעה נוירולוגית שנקראת Slow Motion Perception (תפיסת תנועה איטית) והיא מתרחשת בזמן מצבי חירום – לצורך העניין, להיות תקוע במטוס בזמן שהוא מתרסק.

התחושה שהזמן נהיה איטי יותר נובעת מכך שהמוח פועל בשיא הכוח בשביל לעבד הרבה יותר מידע בזמן קצר יותר. בדומה לתופעת ה-Fight or Flight (שבה הגוף מפריש אדרנלין בשביל להתכונן לפגיעה אפשרית), התופעה היא מנגנון חירום של המוח שמטרתו לעזור לכם לקבל החלטות מהירות יותר בשביל להציל את חייכם – ובמקרה הזה, אין יותר מדי.

מטוס נוסעים (צילום: shutterstock)
מעכשיו בכל נחיתה אנחנו מצטרפים למחיאות הכפיים ולשירת "הבאנו שלום עליכם" | צילום: shutterstock

איבוד הכרה

כפי שכבר ציינו מקודם, ישנו סיכוי טוב מאוד שתאבדו את ההכרה שלכם בזמן ההתרסקות – בין אם זה כתוצאה משינויים חדים בלחץ האוויר או העובדה שמופעל על גופכם כוח G עצום. אתם עלולים לאבד את ההכרה ממהירות הצלילה מטה, מפנייה חדה של כלי התעופה או מתמרון חירום של הטייס.

במידה ואובדן ההכרה לא יקרה באופן מיידי, סביר להניח שאתם תאבדו את יכולת הראייה קודם כל. אחר כך, אתם תחוו דיסאוריינטציה במרחב ולא תבינו איפה אתם נמצאים. בסופו של דבר, אתם פשוט תתעלפו.

אבל היי, זה בדיוק הזמן להזמין טיסה לקיץ, לא?

(מקור)