אחת השאלות שמסקרנות ביותר את האנושות היא האם יש חיים מחוץ לכדור הארץ. עד היום לא נמצאה שום אינדיקציה לכך שהיו או שיש חיים על כוכב אחר, אבל הגילוי של כוכב הלכת גליזה 486b - "סופר ארץ" - יכול להיות צעד אחד נוסף בדרך לשם. הממצאים מכוכב הלכת החדש יסייעו להבין טוב יותר את האטמוספירה שלו ואת התנאים להיווצרות חיים. ד"ר בן מונטט: "זה כוכב לכת שאנחנו חולמים עליו כבר עשרות שנים".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

גורמים רבים שהתרכזו יחד בכדור הארץ הביאו לכך שיתאפשרו בו חיים. הוא רחוק במידה טובה מהשמש, יש בו הרכב סלעי, השדה המגנטי שלו וכמובן האטמוספירה שמגינה עליו ובלעדיה אין סיכוי למצוא חיים כפי שאנחנו מכירים אותם. החוקרים מנסים להבין היכן יש אטמוספירה ומתי היא ממשיכה להתקיים. קשה מאוד לענות על השאלה הזאת בעיקר מפני שעד כה נמצאו מעט מאוד כוכבי לכת שדומים במרכיביהם לכדור הארץ ואלה שכן, רחוקים מאוד וקשה לחקור אותם. בסוף השבוע פורסם כי חוקרים מאוניברסיטת UNSW בסידני גילו כוכב לכת שדומה במרכיביו לכדור הארץ והוא רחוק מאיתנו "רק" 26 שנות אור.

גליזה 486b גדול בכ-30% ושוקל כמעט פי שלושה מכדור הארץ. הוא מקיף את השמש שלו שנקראת ננס אדום, כל 36 שעות והוא רחוק ממנה כ-2.6 מיליון קילומטרים. שזה קצת פחות משני אחוזים מהמרחק ביננו לבין השמש שלנו. החוקרים שבחנו את הנתונים שלו מעריכים כי מדובר בכוכב לכת סלעי עם ליבה מתכתית, דומה מאוד לנתונים של כדור הארץ. ננסים אדומים הם סוג של כוכב נפוץ ביותר ומהווים כ-70% מכלל הכוכבים ביקום.

"כוח המשיכה שלו גדול בכ-70% יותר ממה שאנחנו רגילים אליו בכדור הארץ", אומר ד"ר מונטט. "זה מקשה את ההליכה והקפיצה. אדם במשקל של 50 ק"ג ירגיש כאילו הוא שוקל 85 ק"ג. המעבר המהיר של כוכב הלכת סביב הכוכב שלו (ננס אדום) אומר שתחגגו יום הולדת כל 36 שעות".

הדמייה של כוכב הלכת גליזה 486b (איור: RENDERAREA)
הדמייה של כוכב הלכת גליזה 486b | איור: RENDERAREA

אומנם השמש שלו נחשבת לקרה יחסית אך בשל המרחק הקטן ממנה, הטמפרטורות מגיעות ל-430 מעלות צלזיוס – מה שכמובן לא מאפשר חיים. השאלה האם יש לכוכב הלכת גליזה 486b אטמוספירה מעסיקה מאוד את החוקרים ובמידה אכן יתגלו שהיא קיימת, ניתן יהיה ללמוד ממנה הרבה על האפשרות לגילוי חיים בכוכב לכת דומה. קרבתו לכדור הארץ והתכונות הפיזיות שלו הופכות אותו למתאים לחקר האטמוספירה שלו. החוקרים יכולים להבין טוב יותר כוכבי לכת אחרים, אפילו כאלה שלא נמצאים במערכת השמש שלנו ויכולים להיות בהם חיים.  

חוסר באטמוספירה לדוגמה יכול לגלות לנו שהשמש של כוכב הלכת נדיפה והאפשרות לחיים שם כמעט בלתי אפשרית. עם זאת, במידה ונגלה כי האטמוספירה בריאה ואיכותית, זה יכול להצביע על תנאים שיכולים לאפשר התפתחות חיים.