אי פעם חשבתם מה יקרה אם כדור הארץ ימצא את עצמו במסלול התנגשות עם אסטרואיד ענק? כי צוות מדענים בינלאומי בחן את התרחיש הזה לאחרונה – וממצאי הבדיקה שלו ממש לא אופטימיים. על פי תוצאות הבדיקה, הסיכוי שלנו לעצור גוף שמימי שעושה את דרכו לפלנטה שלנו שואף לאפס. או במילים אחרות - אנחנו אבודים.

צוות המדענים, שכלל מומחים מנאס"א וסוכנויות חלל באירופה, נדרש לפתור את תרחיש האימים, לפיו אסטרואיד (שם קוד: 2021PDC) נמצא במסלול התנגשות עם כדור הארץ ועתיד לפגוע תוך 6 חודשים. התרגיל עצמו נערך שבוע שלם, כשכל יום סיפקו למומחים פרטים חדשים על הגוף השמיימי, כמו הערכות לגבי גודלו, הערכות לגבי נקודת הפגיעה ועוד.

מטרת התרגיל הייתה לבדוק האם ניתן יהיה לפתור את התרחיש ההיפותטי הזה על ידי שיתוף פעולה בינלאומי – והתוצאה? קטסטרופלית. על פי ממצאי הבדיקה, חצי שנה לא מספיקה בשביל להיערך לתרחיש אימים שכזה והדבר היחיד שנותר לעשות הוא לפנות את כל התושבים מאזור הפגיעה (שבמקרה הזה כלל כמעט את כל יבשת אירופה).

"בהתחשב ביכולותינו כרגע, לא נוכל להוציא לפועל משימת חלל בהתראה קצרה כל כך כדי לעצור את 2021PDC", סיכם אחד המשתתפים בבדיקה. דרך נוספת שנבחנה הייתה להסיט את מסלולו של האסטרואיד באמצעות פיצוץ גרעיני ומדענים אפילו קבעו שזו השיטה הכי מתקבלת על הדעת. אף על פי כן, ההצלחה תלויה מאוד בגודלו של הגוף השמיימי וככל שהוא גדול יותר, השפעת הפיצוץ הגרעיני תהיה קטנה יותר.

מומחים בסוכנויות החלל ברחבי העולם אמנם מעריכים ששום אסטרואיד משמעותי לא צפוי לפגוע בכדור הארץ בעשורים הקרובים, אך ההערכות גורסות שמדענים מודעים ועוקבים רק אחרי כשליש מכמות האסטרואידים במערכת השמש שעלולים לפגוע בפלנטה שלנו. מעבר לזה, קרו בעבר מקרים בהם מדענים זיהו גופים שמימיים מאוחר מדי ואלו פגעו בכדור הארץ בלי מספיק זמן להתכונן.

בשנת 2013, מטאור בקוטר של כמעט 20 מטרים חדר את האטמוספרה והתרסק באזור צ'ליאבינסק, רוסיה. כתוצאה מכך, נגרם גל הדף שפיצץ חלונות ברחבי העיר והוביל בסופו של דבר לפציעתם של יותר מ-1,400 מתושבי הסביבה.

חוקרים סבורים שהתרגיל מדגיש את חוסר היכולת של המין האנושי להתמודד כרגע עם תרחישים מהסוג הזה. אבל אל תדאגו, בדיוק בגלל זה טובי המוחות בעולם ממשיכים לחשוב על דרכים להגן עלינו מפני אסטרואידים.