שנת 2020 בקושי התחילה, וכבר תחזיות שונות מתחילות לצוץ ולהלחיץ. גם אם לא שמעתם על כוכב ביטלג'וס, בטוח שמעתם על קבוצת הכוכבים אליה הוא משתייך - אוריון, הידועה גם בשמה "הצייד". לאוריון יש כוכב אחד בהיר במיוחד הנמצא על כתפו של אוריון, ביטלג'וס. מדובר בעל-ענק אדום , שמאז אוקטובר 2019 ירד לרמת הבהירות הכי נמוכה שלו ב-50 השנים האחרונות. ומה זה אומר בדיוק? שהכוכב עלול לחוות פיצוץ סופרנובה.

פיצוץ סופרנובה קורה לאחר שמימן אוזל מכוכב מאסיבי וגורם לכך שהלחץ שההיתוך הגרעיני יותר בכוכב כבר לא מספיק כדי לאזן את כוח הכבידה ואז הליבה קורסת. אם הכוכב יחווה פיצוץ סופרנובה, הוא יאבד לנצח לאחר שיתפוצץ לחלקיקים. אבל אתם בטח רוצים לדעת מה עלול לקרות לנו כאן, על כדור הארץ, במקרה כזה.

View this post on Instagram

A post shared by Mathew Fishwick (@mathewspaceman) on

ובכן, אם ביטלג'וס יתפוצץ, האור מהפיצוץ יהיה כה חזק שבכדור הארץ יהיה ניתן לראות אותו בשעות היום. בשעות הלילה הוא יגרום לירח להקרין יותר אור. למעשה, הוא ככל הנראה מספיק רחוק כדי לא להיפגע מהקרינה והחלקיקים שיצאו מהפיצוץ, אך מספיק קרוב כדי שנוכל לחזות בתוצאה מכדור הארץ.

לפי מגזין interestingengineering, קיימת גם האפשרות שביטלג'וס יהפוך לחור שחור לאחר הפיצוץ. כמו כן, לאור העובדה שהכוכב נמצא במרחק 642 שנות אור מאיתנו, יתכן שהפיצוץ של ביטלג'וס בעצם כבר קרה בשנת 1377. מדענים אחרים טוענים שפיצוץ הכוכב לא יקרה בקרוב והוא אפילו עלול להתקיים רק בעוד עשרות אלפי שנים מהיום. כך או כך, נראה שאין סיבה לדאגה מבחינת ההשלכה על כדור הארץ ובני האדם וכי תוצאות הפיצוץ רק יעזרו למדענים ללקט מידע חדש על הכוכבים בחלל.

View this post on Instagram

A post shared by Space & Science (@orionsarm) on

אגב, זו לא תהיה הפעם הראשונה שסופרנובה התרחשה ותוצאותיה נצפו מכדור הארץ. ב-1604 התפצוץ בשביל החלב כוכב קפלר ואת האור שהופץ מהפיצוץ היה אפשר לראות בכדור הארץ במשך 3 שבועות. מצד אחד זה מרגיע, מצד שני - כוכב ביטלג'וס נמצא במרחק שהוא פי 10 קרוב יותר מזה, והוא גם הרבה יותר מאסיבי.

התחלה טובה ל-2020.