תגלית ביזארית על פני השטח של הירח מסעירה את עולם המדע. חוקר מאוניברסיטת הוואי טוען כי נמצאו שרידים של מינרל הברזל המטיט באזורים שונים על הירח – ואף אחד לא בטוח כיצד הוא הגיע לשם.

המטיט הוא מינרל נפוץ למדי על פני כדור הארץ שצבעו משתנה מאדום, לאפור-כסוף ואפילו שחור (מה שהקנה לו את הכינוי "יהלום שחור"). המטיט נוצר לרוב כתוצאה מתהליך חמצון של ברזל ועל פני כדור הארץ, היווצרותו דורשת נוכחות של מים וחמצן. מה שמוביל אותנו לשאלה: איך המינרל הגיע לירח?

"המינרל התגלה אחרי שניתחנו מידע שנאסף על ידי סוכנות החלל ההודית", הסביר שוי לי, חוקר מאוניברסיטת הוואי הסמוכה להונולולו. "אחרי חודשים של מחקר, הבחנו שבקטבים ניתן למצוא ריכוזים גבוהים של המינרל – שזו תגלית מאוד משונה בהתחשב שפני השטח של הירח היא סביבה נוראית להיווצרות של המטיט".

לא ברור עדיין כיצד המינרל הגיע לפני השטח של הירח, אבל יש לחוקרים תאוריה. הסברה הרווחת כרגע היא שהמינרל עשוי היה להיווצר בעזרת חמצן מכדור הארץ שעשה את דרכו לירח על גבי רוחות סולאריות. החמצן הזה במגע עם מולקולות של מים שמצויים בקרחונים על הירח ועשוי היה להוביל להיווצרות של המטיט לאורך תקופה של מיליארדי שנים. למרות זאת, לי טוען שהסברה הזו לא פותרת את התעלומה לגמרי.

"על פי המחקר שלנו, ניתן למצוא המטיט באזורים שונים של הירח ואפילו בצד שרחוק מכדור הארץ", מסביר המדען. "קרוב לוודאי שמולקולות של חמצן מעולם לא הגיעו לאזור הזה, מה שמעלה כמה שאלות לגבי שכיחות המינרל גם באזור הזה".

למרות שטרם נמצאו הסברים וודאיים לשכיחות של המטיט על פני הירח, לי טוען שהתגלית נותנת לקהילת המדע הצצה אל ההיסטוריה של הירח והקשר שלו אל כדור הארץ. "התגלית הזאת תסייע לנו להבין טוב יותר את גרם השמיים הזה", הוא מסביר. "ממה שאנחנו רואים עכשיו, מסתמן שכדור הארץ היווה תפקיד מרכזי באבולוציה של הירח – הרבה יותר ממה שחשבנו מלכתחילה".