ביולי האחרון יוון סערה, בעקבות מידע שהגיע מארגון "The Donkey Sanctuary" (המקלט לחמורים), לפיו חמורים באי סנטוריני הפכו לנכים בשל תיירים בעלי עודף משקל הרוכבים עליהם באופן תדיר בעונת הקיץ כאטרקציה תיירותית. פעילים רבים למען זכויות בעלי חיים העלו את המודעות לעניין והפעילו לחץ רב על הממשלה לפעול בנושא - וכעת נראה שיש קצת תקווה.

בעקבות התלונות הרבות, שר החקלאות והמזון של יוון פרסם מטעם משרדו תקנות החדשות הנוגעות לרווחת החמורים. כך למשל הוחלט כי חמורים המרכיבים תיירים בסנטוריני לא יסחבו משקל העולה על 100 קילוגרם או לחילופין לא יסחבו משקל הגדולה מחמישית משקלו של החמור.

בנוסף לבעיה המרכזית של סחיבת המשקל, התקנות מחייבות שהבעלים של החמורים יהיו אחראים לבריאות החיות וידאגו שרמתה תמיד תהיה גבוהה, שיהיו חומרי חיטוי במגורים החמורים ובתחנות העבודה ובשום פנים ואופן לא להרכיב תיירים על חמורים שאינם כשירים לכך בשל פציעות, מחלות, זיהומים ו/או היריון. כמו כן, הבעלים חייבים לדאוג לכמות מספקת של מזון ומים.

View this post on Instagram

A post shared by Leontine_ditdat (@leontine_ditdat6535) on

האי סנטוריני ידוע בשל העליות התלולות והמדורגות בו, שאינן מאפשרות מעבר לכלי רכב. המקומיים זיהו בעבר את הפוטנציאל והחלו להשתמש בחומרים שלהם על מנת לאפשר חוויה חדשה לתיירים ולהקל עליהם את המעבר למעלה האי. מה שהתחיל בתור אטרקציה הפך מהר מאוד לבעיה קשה כאשר היעד החל להפוך לפופולארי ומפורסם בעולם במדינות בהם תושבים סובלים מעודף משקל גבוה.

לפי ארגוני זכויות בעלי חיים, חמורים רבים הפכו לנכים ואחרים סובלים מנזקים בלתי הפיכים בשל כך. הקושי הגדול, אגב, קורה בעונת הקיץ, אז השימוש בחומרים הוא הגדול והסיזיפי ביותר. יש לזכור שחוץ מסחיבת התיירים, ישנם חמורים הסוחבים לא מעט מזוודות על גבם. 

View this post on Instagram

A post shared by Eugeni Pons (@eugenipons) on

כריסטינה קאלודי, מי שהקימה את ארגון "רווחת חיות סנטוריני", אמרה בזמנו בריאיון לדיילי מייל הבריטי שעונת הנופש ארוכה מבעבר ולכן החמורים עובדים קשה כמעט כל השנה, מסביב לשעון. ""אם הם לא סוחבים תיירים במעלה מדרגות, הם סוחבים חומרים לבנייה או מעבירים מטענים כבדים. יש כמה בעלי חמורים טובים שפועלים לפי הקוד, אבל בדרך כלל החמורים עובדים בפרך ואז בעליהם נפטרים מהם כאשר הם לא מסוגלים לעבוד יותר".

אומנם הפעילים רצו מהממשלה תקנות מחמירות יותר, אשר ינחו איסור על האטרקציה הזו, אך למרות שזה לא קרה, עדיין מדובר לדבריהם בהישג משמעותי שלא היה מתקבל אם לא הרעש הגדול בתקשורת. "זה צעד גדול מאוד. אני חושבת שכל העבודה הקשה שלנו השתלמה", אמרה אליזבת צ'טזי, מתנדבת שנלחמה עבור השינוי, בריאיון ל-Metro.

מריה סקורטה, מנהיגת הארגון האקטיביסטי Direct Action Everywhere של סניף אתונה, הדגישה כי למרות שמדובר בצעד משמעותי, המטרה עדיין לא הושגה. "המטרה שלנו היא לא לשפר את חיי העבדים, אלא לשחרר אותם. החמורים עדיין נאלצים לשאת מלט, מכשירי חשמל וכל מיני משקלים כבדים".

פעילים למען זכויות בעלי חיים ומקומיים בסנטוריני מפצירים בתיירים פשוט לבחור לטייל באי באופן רגלי ולא לבחור באטרקציה התיירותית הזו.