לוויתנים ידועים באינטליגנציה הגבוהה שלהם ובקשר החם שהם מפתחים עם בני אדם, אבל מדען אמריקני אחד גם גילה לווייתן בלוגה לבן שהצליח להפיק קולות מלמול אנושיים בשבי בניסיון לתקשר איתנו.

אין תמונה
תודה על הדגים

ניתוח אקוסטי של הצלילים שהפיק הלווייתן המכונה נוק (NOC) גילה דמיון מדהים לדיבור אנושי, והמדענים מאמינים שהוא ניסה לדבר איתם, או לפחות ליצור קשר. עד היום כבר התגלו לווייתנים שנשמעים כמו "ילדים צועקים ממרחק" אבל זו הפעם הראשונה שהוקלטו ראיות מוצקות לכך שהם מסוגלים לחקות דיבור אנושי.

הפעם הראשונה בה נוק נחשד כמלמלן בלתי נלאה הייתה כשצוללן ששחה לידו עלה לפני המים ושאל את עמיתיו "מי אמר לי לצאת"? נוק, שמת לפני חמש שנים, היה בן כשנה כשנלכד מול החוף המערבי של קנדה בשנת 1977 והוחזק בכלוב ימי פתוח של העמותה הלאומית לשימור יונקים ימיים בסן דייגו (ארה"ב).

רוצים עוד הרבה סיפורים מעניינים, משעשעים, מרגשים ומטורפים? תנו לייק בפייסבוק

נוק השתתף במחקר על אקוסטיקה ימית ולדברי סם רידג'ווי, אחד החוקרים בעמותה, שניתח את ההקלטות של נוק ששכבו בארכיון והשווה אותם לקול אנושי, דפוסי דיבור והרמוניות של מילים מדוברות - התוצאות פשוט מדהימות.

הוא גילה דמיון מדהים לדיבור אנושי וזה אפילו יותר מרשים ממה שזה נשמע מפני שלווייתנים מתקשרים באמצעות קולות המופקים מהאף ולא מהגרון, כמו בני אדם. "התצפיות שלנו מראות שהלווייתן היה צריך לשנות את מכניקת הפקת הקול שלו כדי לדבר כמו בן אדם", הסביר ד"ר רידג'ווי. "מאמץ ברור כזה מעיד על מוטיבציה ליצור קשר".

מההקלטות עולה שנוק הפיק תדרים נמוכים בכמה אוקטבות מצלילי לווייתנים אחרים, והרבה יותר קרובים לאלה של הקול האנושי. בנוסף, קצב הדיבור שלו נשמע אנושי מאוד כאילו הוא באמת מנסה לחקות צלילים שהוא שמע.

את הקולות האנושיים החל נוק להשמיע ספונטנית בשנת 1984, לאחר שבע שנים בשבי בסן דייגו. אחרי ארבע שנים של השמעת קולות אנושיים וניסיון לתקשר עם שוביו, נוק כנראה התייאש ולפתע חזר לשרוק כמו לווייתן. "הצלילים ששמענו היו בבירור דוגמה לתהליך למידה ווקאלי של נוק", סיכם ד"ר רידג'ווי.

(מקור)