דג ארסי דמוי כריש התגלה באופן מפתיע בנהר התמזה הבריטי, יותר מ-60 שנה אחרי שמומחים קבעו שגוף המים "מת מבחינה ביולוגית". בדיקה שנערכה לאחרונה לאורך הנהר מצאה שורה של בעלי חיים, כולל סוסי ים, צדפות, כלבי ים ואפילו קוצנים.

קוצן הוא דג סחוס מסדרת דמויי כריש שמוכר היטב באזורי המים הרדודים של הים התיכון. הדג מקבל את שמו בגלל שני סנפירי הגב שלו, שמכילים קוץ עם ארס שנועד להגן עליו מפני טורפים שונים. למרות זאת, הארס אינו קטלני עבור בני אדם ורק גורם תחושת אי נוחות.

בדיקה שנערכה לאחרונה על ידי האגודה הזואולוגית של לונדון (ZSL) מצאה בנהר הבריטי יותר מ-115 זנים של דגים ועוד 92 זנים של ציפורים לאורך שטחו. ממצאי הבדיקה חשפו כי הקוצנים מנצלים את גוף המים בשביל לגדל את הדגיגים שלהם לפני שאלו שוחים אל עבר שפך הנהר.

"הדו"ח שלנו מאפשר לנו לראות עד כמה המצב של הנהר השתפר מאז שהוא הוגדר כמת מבחינה ביולוגית", סיפרה אליסון דבני, חברת ZSL. "מכאן, אפשר לבנות בסיס לשימור החיים החדשים הללו בעתיד".

על אף שבעלי החיים החדשים בנהר התמזה מעידים על שיפור באיכות המים שזורמים בו, הדרך עדיין ארוכה. על פי הפרסומים, מדי שנה הטמפרטורה של המים עולה ב-0.2 מעלות צלסיוס וגם מפלס המים עולה – מה שיכול להיות הרסני עבור בעלי חיים מסוימים. מנגד, רמות החמצן במים עדיין אופטימליות וגם רמות הזיהום ירדו באופן משמעותי.

"הדו"ח של ZSL מגיע בזמן קריטי, כאשר אנחנו מקדמים פרויקט לבניית מערכת ביוב חדשה ומתקדמת בלונדון", אמרה ליז ווד-גריפית'. "הצפי לסיום העבודות עומד כרגע על שנת 2025, אז נצליח למנוע מ-95% מהמזהמים בביוב לזרום אל התמזה".