אתמול פרסמנו כי הטיגריסית שרה מחי פארק קריית מוצקין הורדמה, לנוכח מצבה הבריאותי הרעוע. הדבר קרה לאחר שנציג משרד החקלאות, הווטרינר ד"ר יובל הדני, ביקר במקום בעקבות טענות של מבקרים ועמותות שהזדעזעו ממצבה של שרה, בת 19.5. 

השירותים הווטרינריים של משרד החקלאות, בהתייעצות עם וטרינר רשות הטבע והגנים, המליצו להרדים אותה בגלל החשד למחלת השחפת למטרת בדיקה רפואית, אך היא לא שרדה את ההרדמה. "מדובר בחיה מבוגרת מאוד. הטיגריסית תועבר לנתיחה לקביעת נסיבות המוות ושלילת נגיעות במחלת השחפת לאור המצאות שחפת בגן במוצקין", מסרו ברשות הטבע והגנים.

בחי פארק קריית מוצקין הגיבו על טענות העמותות, כמו גם בפוסט שפרסמו בפייסבוק, וטענו כי הרזון של שרה נובע ממטבוליזם ירוד ומגילה המבוגר, וכי הם מתנגדים להמתה של בעלי חיים גריאטריים, "שאינם נראים כמו אחד מבעלי החיים המצוירים בסרטים של דיסני".

לאחר שנודע כי הטיגריסית, המשתייכת למין בסכנת הכחדה, מתה, הרשת הוצפה בתגובות קשות של גולשים. בין היתר, גולש כתב בתגובה לפוסט של חי פארק: "פרסמו בבקשה את בדיקות הדם שלה, ותוצאות נתיחה שלאחר המוות. אם אין לכם מה להסתיר אין סיבה שתסתירו!". יש לציין, כי בעמותת נח ביקשו את המדדים הרפואיים של שרה, אך לא קיבלו אותם. גולשת אחרת כתבה: "צריך לארגן הפגנה מול המקום ולא לתת לאף אחד להיכנס למקום הרע הזה ודחוףףף לשחרר משם את בעלי החיים". בנוסף, היו כאלה שציינו כי ישנם בעלי חיים אחרים שנמצאים במצב לא טוב שם, ובהם יעל.

"אני לא מבינה למה בכל פעם גני חיות שמחזיקים בעלי חיים במצב כזה, אומרים שצריך לשפר את התנאים. צריך פשוט לסגור ולהגיש כתבי אישום. מישהו שמחזיק חיות בצורה כזאת עושה את זה בזדון, לא מתוך חוסר ידע, אלא מתוך רצון למקסם רווח כלכלי ולצמצם בכוח אדם", אומרת אלה אבין, יו"ר עמותת נח למען בעלי החיים.

ד"ר הדני, וטרינר משרד החקלאות, מנהל מחוז צפון, שטיפל בשרה, מבהיר כי תוחלת החיים של טיגריס בשבי הוא כ-20 שנה, "אם כך ובמונחים של קטגוריה כזו מדובר בבעל חיים בסוף ימיו ברף העליון, שרה הטיגריסית היא ילידת 2002 ובת 19.5".

לדבריו, במהלך 2019 ובעקבות תנאי החזקה מחפירים במקום אחר (ראשל"צ) ולאחר פניות רבות גם מרשות הטבע והגנים ובאישורם, נאותה הנהלת החי פארק מוצקין להיענות ולהיערך לקלוט ארבעה פרטים מאחר ולא נמצא להם מקום סביר. לשם כך הוקצה והוכן מקום ייעודי ששודרג לעין שיעור לעומת מה שהיה, קרי, מכלאת בית וחצר יחסית גדולה, ובנוסף שכרו שירותים של מטפלת מנוסה בתחום חתולים גדולים שעובדת שם עד היום.

"כמובן כמו אצל כל בעל חיים (כולל בני אדם) הגיל בסופו של דבר מכריע ודברים מתחילים לחרוק. הצילום של שרה הקשישה שהופץ והתגלגל הוא אכן ממש לא מחמיא בלשון המעטה, אבל מכאן ועד קביעה של הזנחה פושעת והתעללות בבעל חיים רחוקה הדרך, מה גם שאינה הוגנת מבלי לקבל את כל חלקי התצרף של הפאזל", אומר הדני.

"הזנתה של הטיגריסית נעשתה במעקב ומוקפדת בתחקיר ראשוני, על פניו לא ניכר בה סבל וכאב למעט חולשת זיקנה ואטרופיה של סביבת האגן. אפילו שיחקה בכדור. בכל אופן המקום מנוטר על ידי הלשכה הווטרינרית בביקורים תכופים וגם על ידי רשות הטבע והגנים. בגני חיות שמחזיקים כמות גדולה של בעלי חיים יש בהחלט בעיות אבל מתבצעות פעולות מתקנות במידי".

הדני מוסיף: "אתמול בבוקר נבדקה בדיקה קלינית ולמעט אטרופיה ורזון המדדים הכלליים היו תקינים. אנמיה קלה נצפתה בריריות העיניים והחניכיים אך ניתן לייחס זאת לעובדה שהיא מצויה בהרדמה. נלקחו מספר דגימות על מנת לעשות בדיקות נוספות טרם הרדמתה בעתיד. אגב, תוצאות בדיקות דם מאתמול מעלות שלמעט בעיות בכליות המדדים טובים. חיית בר ככלל לא בודקים כשם שבודקים כלב בית, לשם בדיקה יש צורך בטשטוש והרדמה דבר שאינו מה בכך גם כשמשנעים חיות בר ממקום למקום ובפרט בטורפים גדולים. לעיתים ובצער מאבדים את המורדמים (בעיקר בעיות לבביות). הבדיקות הקודמות שלה היו בספטמבר ולא נצפו בעיות מיוחדות. לצער המטפלים והנוכחים, כולל הח"מ הטיגריסית לא התאוששה מההרדמה ולא התעוררה. גופתה הועברה לשם בדיקה פתולוגית על מנת ולאבחן לראות בכל אופן מה היה ככל שהיה חולי כזה או אחר. אני מניח שיימצאו כמו אצל כל הזקנים בעיות כמו תחילת כשל כלייתי או בעיות בכבד מן הסתם ייתכן והיו כמו גם אפשרות לגידולים כאלו ואחרים".

מהמידע באתר חי פארק, אנחנו למדים ששרה, ילידת 2002, היא טיגריסית סיבירית. מוצאו של הטיגריס הסיבירי הוא ביערות בצפון מזרח אסיה, בחלק המזרחי של סיביר וסין. אורך חיו הוא בין 16-25 שנים, הוא נחשב לגדול ביותר במשפחת החתוליים, ובטבע צד אחת לשבוע. המזון שלו כולל צבאים, חזירי בר, דובים צעירים, ארנבות ודגים. הטיגריס הסיבירי הוא בעל פרווה עבה ורכה יחסית למינים אחרים של טיגריסים, על מנת שיוכל להתקיים בטמפרטורות נמוכות המאפיינות את סביבתו הטבעית. כיום נמצאים כמה מאות של טיגריסים סיביריים בטבע, וגרעין רבייה בגני החיות בעולם. הסיבה להכחדה היא ציד.

טיגריס סיבירי (צילום: Png Studio Photography, shutterstock)
טיגריס סיבירי | צילום: Png Studio Photography, shutterstock

שרה הגיעה לחי פארק ב-20.2.2019, יחד עם הטיגריסית אנה, ילידת 2006. היא הועברה למקום מחי כיף בראשון לציון, יחד עם 2 אריות הברברים – שמעון ודלילה, שהיו אז בני 16. לחי כיף בראשון לציון שרה הגיעה בשנת 2007 מגן החיות בחיפה, ונראה שהיא נולדה בדנמרק והועברה לישראל בתור גורה.

בחי פארק פרסמו פוסט ביום המעבר של בעלי החיים אליהם ובו כתבו: "החתולים המרשימים והמבוגרים זכו לתנאים שלא חלמו עליהם – חצר רחבה של 2 דונם, בתי לינה מרווחים, השגחה צמודה ממטפלת בעלת 20 שנות ניסיון בטיפול בטורפים, שהגיעה במיוחד עבורם כעולה חדשה באוקראינה".

מחי פארק נמסר בתגובה: "גן החיות המוביל והיפה בישראל מקבל גם את השונה ומטפל באמצעות צוותים מקצועיים גם בחיות ש'אף אחד לא רצה' בשל העובדה שהן בערוב ימיהם. אנו מעריכים את הדאגה של כולם ובכל מקרה הטיגריסית עברה בדיקות מעת לעת שהצביעו על זקנתה ולא על מחלה כלשהי. אנו פועלים בשיתוף משרד החקלאות ומצרים על כך שהטיגריסית לא קמה מההרדמה לצורך בדיקה אתמול. מכל רחבי העולם מגיעים לחי פארק קריית מוצקין, גן החיות היפה והמרשים בישראל על מנת להשתלם באופן הטיפול בחיות, הן בפן הטיפולי ניתוחי כשצריך והן באופן שוטף. החי פארק, שמעסיק צעירים בעלי צרכים מיוחדים ודוגל בפרויקטים קהילתיים ימשיך להוות אטרקציה לכל המשפחה תוך הנאה, לימוד והבנה שדברים שרואים מכאן לא רואים משם".