תגלית של פעם ב-100 שנה בענף הבוטניקה: חוקרים גילו את הנופר הגדול ביותר בעולם אחרי שחשבו במשך עשרות שנים שהוא מזן אחר. מומחים מהגן הבוטני המלכותי "קיו", אנגליה, חשפו את הממצאים שלהם אחרי שהשוו את הנופר עם זנים אחרים וחקרו את רצף הדנ"א שלו.

קרלוס מגדלנה, מומחה למדעי הצמח ואחד החוקרים שהגדירו את הנופר, התייחס לתגלית ותיאר אותה בתור ההישג החשוב ביותר בקריירה שלו. "הייתי משוכנע שמדובר בזן ייחודי מאז הפעם הראשונה שראיתי אותו עוד בשנת 2006", סיפר מגדלנה בריאיון לאתר הגארדיאן. "היה לי ברור שהוא לא מתאים בתיאור שלו לנופרים אחרים מזן ויקטוריה, ולכן הוא חייב להיות משהו שונה לחלוטין".

View this post on Instagram

A post shared by Carlos Magdalena (@carlos.magdalena.kew)

View this post on Instagram

A post shared by Carlos Magdalena (@carlos.magdalena.kew)

הנופר המדובר צומח באופן טבעי במישורי לנוס דה מוחוס שבמדינת בוליביה, דרום אמריקה. למרות זאת, הוא גדל גם ב"קיו" כבר יותר מ-170 שנה וגם במכון העשבייה הלאומי של בוליביה מאז 1988. על הנופר צומחים פרחים שמחליפים את הגוון שלהם מלבן לוורוד וגם עלים שיכולים להגיע לאורך של 3 מטרים – ולשאת משקל של כמה עשרות ק"ג. נכון לעכשיו, הנופר הגדול ביותר שאי פעם נמצא מהזן הזה התגלה בגנים הבוטניים "לה רינקונדה", בוליביה, והגיע לאורך של 3.2 מטרים.

זרעים של הנופר הובאו לבריטניה לראשונה עוד בשלהי המאה ה-18. חוקרים סברו בהתחלה שהוא אחד מבין שני זני הנופרים הענקיים שהוגדרו עד לאותו זמן – ויקטוריה אמזוניקה (Victoria Amazonica) וויקטוריה קרוזיאנה (Victoria Cruziana). ממצאי המחקר ב"קיו" חשפו שהזן החדש מקורב לויקטוריה קרוזיאנה, אך על פי ההערכות התפצל ממנו לפני כמיליון שנה.

נטליה פרזלומסקה, מדענית שהשתתפה במחקר, התייחסה לתגלית ותיארה עד כמה היא חשובה בעידן הנוכחי. "אנחנו חיים בתקופה שבה מערכות אקולוגיות נעלמות בקצב מהיר, ולכן הגדרת זנים חדשים בענף הבוטניקה חשובה מאוד", ציינה. "אנחנו מקווים שהמחקר שלנו ייתן השראה לחוקרים בכל העולם לחשוף תגליות חדשות בעולם הצומח".

חוקרים החליטו מאז לקרוא לזן החדש ויקטוריה בוליביאנה (Victoria Boliviana), על שם המלכה ויקטוריה והמדינה שבה הוא צומח באופן טבעי.