כדור הארץ הוא דבר נפלא, ואנחנו עדיין רחוקים מלהבין אותו בשלמותו. אחת מהתופעות הלא מוסברות שעדיין משגעת את עולם המדע היא תופעת "פעימת כדור הארץ". מאז שנות ה-60 חוקרים סיסמולוגים את הפעימה המסתורית שמופיעה בכל 26 שניות. למרות שעברו 60 שנה מאז גילוי התופעה, עדיין לא ברור בדיוק מהו הצליל הזה ומדוע הוא מופק.

"פעימת הלב של כדור הארץ" תועדה לראשונה על ידי חוקר מאוניברסיטת קולומביה בשם ג'ון אוליבר בשנת 1962. הוא הבחין כי הצליל מגיע מהאזור הדרומי או השוויוני של האוקיינוס האטלנטי והיה חזק יותר בזמן שחצי הכדור הצפוני היה בתקופת הקיץ. בשנת 1980, גארי הולקומב, גאולוג מהשירות הגיאולוגי האמריקאי, גילה גם הוא את הפעימה והבחין שהיא חזקה יותר בזמן סופות רעמים. המחקרים שלהם הוזנחו במשך השנים ורק לאחרונה קיבלנו התפתחות רצינית יותר.

ססמילוג מאוניברסיטת קולורדו בשם מארק ריצוולר, סיפר לאחרונה למגזין דיסקובר שלאחר שניתחו לעומק את המידע ממחקרים קודמים, הם הצליחו להגיע למסקנה שהפעימה מגיעה מאזור מפרץ גינאה. למרות שהם בדקו את כל המחקרים, ריצוולר והצוות שלו לא הצליחו להגיע למסקנה חד משמעית מדוע הפעימה המוזרה קורית. 

מפרץ גינאה (צילום: גוגל ארת')
מפרץ גינאה | צילום: גוגל ארת'

כרגע קיימות שתי תיאוריות עיקריות בנושא. הראשונה היא כי הפעימה נגרמת בעקבות גלים המתנפצים על האדמה. בניגוד אליה, התיאוריה השנייה טוענת שהפעימה קורית בשל פעילות וולקנית של כמה מדינות, אך שתי התיאוריות לא אוששו עדיין.

בוגר של אוניברסיטת וושנגינטון בשם גארת' אולר העלה את תאוריית הגלים וציין כי מקור הפעימה הוא ב"לולאת בוני" שבמפרץ גינאה ושיער שכאשר הגלים מתנפצים על היבשת, נוצר לחץ שמעוות את המשטח בתחתית האוקיינוס, מה שגורם לפעימה המשקפת את תבנית הגלים.

התאוריה של אולר לא שכנעה את כולם וב-2013 חוקר מווהאן שבסין הניח כי המקור לפעימה הוא פעילות וולקנית. התאוריה נשמעה הגיונית במיוחד לאור העובדה שבאזור ישנו הר געש פעיל באי סאו טומה ובמיוחד כי התגלתה עוד פעימה ססמיולוגית דומה באזור אחר של כדור הארץ.

מפרץ גינאה (צילום: גוגל ארת')
מפרץ גינאה | צילום: גוגל ארת'

הבעיה היא ששתי התאוריות לא מצליחות להסביר למה דווקא שם קוראת אותה פעימה מפורסמת, הרי גלים מתנפצים יש בכל העולם וגם פעילות וולקנית אפשר למצוא באזורים שונים על הכדור. נראה כי גם העולם הססמולוגי לא ממש מתרגש מזה ולא בטוח שנקבל תשובה בקרוב.

הססמולוג דאג ווינס הסביר: "יש כמה נושאים שבהם אנחנו מתרכזים בעולם ההסמולוגיה, אנחנו רוצים לקבוע את את המבנה מתחת ליבשות. מדובר כאן בנושא שהוא קצת רחוק ממה שאנחנו חוקרים, אין לו הקשר להבנה של בסיס המבנה שמתחת ליבשות כדור הארץ".