מדענים בחנו את השפעות האסון הגרעיני בתחנת הכוח צ'רנוביל על בעלי חיים והצמחיה באזור צפון אוקראינה – וגילו שהקרינה גרמה לצפרדעים לשנות את צבען. במחקר שנערך על ידי צוות חוקרים ספרדי בסביבת העיר פריפיאט התגלה שהדליפה הרדיואקטיבית גרמה לצפרדעים המקומיות להפוך מירוקות לשחורות.

בממצאי המחקר פורסם שאילנית העצים המזרח אירופאית (Hyla orientalis) היא אחד מבעלי החיים שהושפעו הכי הרבה מהאסון הגרעיני. הצפרדע התגלתה לראשונה בשלהי המאה ה-19 ושכיחה באזורי דרום מזרח אירופה ואזור אסיה הקטנה – טורקיה. הגוון העיקרי שלה הוא ירוק בהיר למעט בשטח הסגור הסמוך לעיר פריפיאט, שם אפשר למצוא פרטים בגוון כהה יותר ולפעמים אפילו בצבע שחור.

View this post on Instagram

A post shared by Germán Orizaola (@gorizaola)

פבלו בוראקו, מומחה למדעי החיים מהמכון הביולוגי דוניאנה בסביליה, טוען שהשינוי בצבע של הצפרדע ניכר באזורים שונים הסמוכים למוקד האסון וחשופים לדרגות קרינה משתנות. הוא ועמיתיו בחנו יותר מ-200 צפרדעים זכרים באזור וקבעו ששינוי הגוון של אילנית העצים המזרח אירופאית הוא הדרך של בעל החיים להתמודד עם הקרינה הרדיואקטיבית הגבוהה.

"הסברה הכי מתקבלת על הדעת היא שרמות הקרינה הגבוהות בשטח הסגור של מוקד האסון השפיעו בצורה המינורית ביותר על צפרדעים בעלות גוון כהה יותר", ציין בוראקו. לטענתו, אסון צ'רנוביל למעשה הוביל למעין תהליך אבולוציה מזורז בקרב אוכלוסיית אילנית העצים המזרח אירופאית שבפועל גרם לצפרדעים עם רמות המלנין הגבוהות יותר לשרוד. על פי ההערכות, ככל שהצפרדע כהה יותר, כך יש לה סיכוי טוב יותר להתמודד עם הקרינה הרדיואקטיבית.

"חשוב לציין שהצפרדעים לא שינו את צבען מירוק לשחור", הבהיר ג'רמיין אוריזאולה, מדען נוסף שהשתתף במחקר. "מה שהשתנה היה היחס בין הצפרדעים הירוקות לשחורות בשטח הסגור שבאזור צ'רנוביל. להערכתנו, התהליך קרה כבר בשנים הראשונות כאשר רמות הקרינה היו הרבה יותר גבוהות".

האילניות השחורות התמודדו טוב כל כך נגד הקרינה הרדיואקטיבית שכיום, 15 דורות מאוחר יותר, זה הגוון העיקרי באזור. בוראקו ואוריזאולה הוסיפו בסיכום המאמר: "החשיפה לקרינה מייננת הובילה את האבולוציה של הצפרדע, ששינתה את צבע עורה מירוק לשחור".