שוטרי תחנת משטרת אופקים פשטו השבוע על בית באחד היישובים הבדואים בנגב ומצאו באחד המבנים שבחצר בז, שככל הנראה הוברח לישראל מעומאן. מדובר בבז מאומן לציד ששוויו מוערך בכמה עשרות אלפי שקלים.

"היו במבנה את כל האמצעים לשימוש בבז", ציין קצין במשטרה. "כיסוי עיניים מיוחד, כפפות עבות כדי שלא ישרוט את הבעלים ושרשרת ברזל ארוכה כדי שלא יברח". הבז הוחרם והועבר לטיפול של רשות הטבע והגנים, בזמן שבעל הבז עוכב לחקירה.

מתברר כי מדובר בלהיט חדש בפזורה הבדואית בנגב וביישובים הערבים. בעלי עסקים רוכשים בזי ציד מאומנים שהוברחו לישראל מאזור ערב הסעודית, עומאן ואיחוד האמירויות. על פי ההערכות, בז מאומן עולה בארצות ערב כ-25 אלף דולר בממוצע. למרות זאת, מחירם של אלו שמוברחים לארץ יכול להיות אפילו פי 2 מזה. מבדיקה של המשטרה ורשות הטבע והגנים עלה כי חלק מהבזים הוברחו לארץ דרך ירדן ומשם, נמכרו לבעלי עסקים בדואים וערבים בצפון הארץ ובנגב.

"בז מאומן זה סמל סטטוס", הסביר קצין משטרה. "בעולם הערבי, אם יש לך בז זה אומר שיש לך כסף ועוצמה כלכלית. בשנים האחרונות, מתברר שגם הבדואים והערבים בישראל הלכו על הטרנד הזה והבריחו כמה עשרות בזים מאומנים. חלקם גם סוחרים בהם".

View this post on Instagram

A post shared by Ernesto Gamiz (@netogamiz)

הבזים מאומנים לצוד בעלי חיים שונים, כולל ארנבות, שפנים, דורבנים, נחשים ועוד. ציפורי הטרף מוחזקים על ידי בעליהם בתוך מחסנים וחדרים סגורים כדי למנוע מהמשטרה ורשות הטבע והגנים לאתר אותם ולהחרימם – שכן מדובר בבעלי חיים מוגן שחל איסור להחזיקו בבית.

"אני מחביא אותו במחסן מיוחד וקושר אותו עם שרשרת ברזל כדי שיוכל לעוף", מספר א', בעלים של בז מאומן בשיחה עם mako, "קניתי אותו ממישהו בירדן ב-20 אלף דולר. אני מוציא אותו בבוקר מוקדם או בשעות אחר הצהריים כדי שיצוד. אני דואג לו כמו לילדים שלי ומפנק אותו בהרבה בשר טוב. אם המשטרה תדע שאני מחזיק בבז הם יחרימו לי אותו".

View this post on Instagram

A post shared by Peter Kniez (@peter.kniez)