מטאורולוגים ברחבי העולם סוערים (הבנתם? סוערים? כי הם מומחים למזג אוויר) בעקבות ידיעה בנוגע לתופעת טבע שעתידה להתחולל בחורף הקרוב. ארגון המטאורולוגיה העולמי (WMO) הודיע השבוע כי יש סיכוי של 70% שבסביבות חג המולד כדור הארץ יחווה את תופעת ה-El Niño (מלשון: אל ניניו. כלומר, 'הנער').

אתם בטח שואלים את עצמכם: "מה זה ה-'אל ניניו' הזה שאתם מדברים עליו? זה לא הכינוי של פרננדו טורס?". אז קודם כל אתם צודקים, אל ניניו הוא הכינוי של החלוץ הספרדי – אבל גם של תופעת טבע בדרום אמריקה בעלת פוטנציאל הרסני למדי. מדובר למעשה בשינויים בטמפרטורה של מי האוקיינוס השקט באזור קו הרוחב של אקוודור ופרו. התופעה מתרחשת כל שנה, אך אחת לכמה שנים היא נמשכת יותר זמן מן הצפוי ועלולה לגרום לנזקים משמעותיים ברחבי העולם – מתמותה המונית של דגים, לנזקים לענפי החקלאות במדינות מתפתחות ואפילו לאסונות טבע שונים.

הפעם האחרונה ש-'אל ניניו' גרם לנזק משמעותי ברחבי העולם היה בחורף של 2015-2016. על פי הדיווחים באתר ה-BBC, תופעת הטבע הגיעה באותה שנה לשיא של כל הזמנים, מה שככל הנראה גרם לשנת 2016 להיות השנה החמה ביותר מאז שנת 1880.

באותה שנה נרשמה בצורת חמורה ביבשת אפריקה, אשר גרמה לנזקים אדירים בענפי חקלאות שונים. כמו כן, נרשמו שיטפונות ברחבי דרום אמריקה כתוצאה מ-'אל ניניו', כולל במדינות: ברזיל, ארגנטינה, פרגוואי ואורוגוואי.

למרות החדשות המדאיגות, גורמים ב-WMO מבקשים להדגיש כי הם לא צופים ש-'אל ניניו' של השנה יהיה חמור כמו זה מהחורף של 2015-2016. פטרי טאלס, מזכ"ל הארגון, התייחס לדיווח בהודעה לתקשורת ואמר: "אם וכאשר התופעה תתחולל, אנחנו לא צופים שהיא תהיה חמורה כל כך כמו מלפני שלוש שנים. למרות זאת, אנחנו עדיין סבורים שתהיה לה השפעה משמעותית".

טאלס מוסיף כי בכוונתם להפיץ את המידע לממשלות העולם על מנת שיוכלו להיערך לאירוע מראש. "היערכות ל-'אל ניניו' מראש עשויה למזער נזקים לכלכלה ותשתיות", מספר טאלס, "מעבר לזה, ואולי חשוב יותר מכל, זה יכול גם להציל חיים".