החברה להגנת הטבע יצאה לאחרונה בקמפיין חדש שמטרתו להגביר את המודעות הציבורית כלפי החיים שמתחת לפני הים התיכון. באתר החצי הכחול נכתב כי הסביבה הימית של ישראל מהווה שטח של כמעט 4,000 קמ"ר משטחה של המדינה. חלק ממנו מספק שירותים חיוניים לכלכלה הישראלית, ממקורות מזון, לתשתית חקלאית, אל אתרי נופש ועד למקורות אנרגיה. במילים אחרות, הים התיכון הוא עורק ראשי של המדינה – אז למה אנחנו מתייחסים אליו באופן מזעזע כל כך?

אלון רוטשילד, מנהל תחום המגוון הביולוגי בחברה להגנת הטבע, התייחס לקמפיין החדש בריאיון למערכת היקס. "הטעות שלנו הייתה שחשבנו שאפשר לעשות לים הכל ולא יקרה לו כלום", הוא מסביר. "למעשה, נרדמנו בשמירה. בשנים האחרונות יש אינדיקציה שהחיים מתחת לפני המים הולכים ונעלמים. למעשה, ישנן מערכות אקולוגיות שלמות שכבר התמוטטו לחלוטין".

לאור העובדה שהתשתיות הימיות רק הולכות ומתפתחות (כגון בנייה של נמלים, מתקני התפלה ואסדות קידוח לגז), הוחלט ליזום מהלך שמטרתו לשמור על השטח הקיים, בתקווה שניתן יהיה להציל את סביבת הים התיכון. התוכנית המדוברת מאתרת שטח של כ-20 אחוזים מהים הטריטוריאלי של ישראל, אשר יחולק ל-7 שמורות טבע ימיות (מעין "7 תיבות נוח"), כמו שמורת אכזיב.

אלון מסביר כי שמורת אכזיב היא הוכחה חיה בשטח כי אכיפה נאותה יכולה להציל את הדגה באזור ואפילו להטיב עם קהילת הדיג המקומית לטווח הרחוק. "בשמורת אכזיב רשות הטבע והגנים התחילו באכיפה לפני 15 שנים והתוצאות מדהימות", הוא מספר, "ניתן לראות שם מערכת אקולוגית שלמה, עם דגים בגדלים שונים ומגוון של בעלי חיים. לעומת זאת, מחוץ לשמורה כמעט ולא רואים דגים".

כחלק מהתוכנית, החברה להגנת הטבע הפיקה סדרת סרטוני הסברה בכיכובו של השחקן דרור קרן. "לא שמעתי על הפרוייקט ורק כשנכנסתי לעובי הקורה, או לעומק הים יותר נכון, הבנתי כמה אני לא יודע וכמה רבים לא יודעים", הוא אמר בריאיון ל-mako. "הים הוא יותר מהדבר הזה שהולכים אליו בשבת, מטקות, מציל ומוכר ארטיקים. הדבר עצמו, הים – זה העניין. וכשאתה מבין מה יש בפנים. אתה מבין גם כמה חשוב לשמור את זה".

***

למידע נוסף בנושא, ניתן להיכנס לאתר האינטרנט של הקמפיין או להיכנס לדף הפייסבוק שלו.