עבור רוב האנשים, צבען של חבצלות מים הוא לבן, אז למה הצייר הצרפתי ממובילי זרם האימפרסיוניזם צבע אותן בכחול? אוסקר קלוד מונה היה מהמייסדים והמובילים של זרם האימפרסיוניזם באמנות. הוא צייר בעיקר נופים כפריים ועירוניים אך לקראת סוף חייו הוא גם סבל מקטרקט חמור שגרם לו לפרוש מציור לכמה שנים. (מקור)

קלוד מונה (צילום: ויקיפדיה)
תפעיל מונה | צילום: ויקיפדיה

מונה התלונן בפני חבריו שהוא רואה הכול מעורפל וחדוות הציור שלו נפגמה עד שהוא עבר ניתוח להסרת העדשה בעין שמאל בגיל 82. הוא סבל ממצב המכונה כיום "אפקיה", שמשמעותו היעדר עדשה בעין. המצב הזה נדיר בקרב תינוקות אבל נפוץ יותר בקרב מבוגרים שהעדשה שלהם הוסרה מסיבות רפואיות.

הניתוח איפשר לאמן לראות, אבל שינה את תפיסת המציאות שלו. בני אדם קולטים אור בטווח של 400-750 ננומטר והטווחים הנמוכים יותר נחסמים על ידי העדשה. לכן רוב האנשים (שלא עברו את הניתוח) לא יחוו לעולם את את מה שמונה ראה לאחר שעיניו הפסיקו לסנן את הקרינה האולטרה הסגולה (UV).

אבל הוא לא רק ראה קרינה אולטרה סגולה - הוא גם צייר אותה. בשנת 1892 קנה מונה את הביצה שליד אחוזתו והפך אותה לגינת מים. הוא שתל שם עצים רבים ואת פני המים כיסה בשושנות מים וחבצלות. האגם הפך למוקד חייו ולמוזה שלו במשך יותר מעשרים וחמש שנה.

בדומה לציפורים, דבורים ובעלי חיים אחרים הקולטים אור אולטרה-סגול, גם מונה החל לראות את העולם בגוונים כחולים וניתן לראות זאת בציור חבצלות המים שלו משנת 1926, שצויר קצת לפני מותו של הצייר. מעניין מה דרדסבא היה אומר?

חבצלות המים של מונה (צילום: ויקיפדיה)
נגיד שיש פה חבצלות מים (1926) | צילום: ויקיפדיה