קהילת המדע רועשת בשבוע האחרון, אחרי ההודעה של ביטאון מדעני האטום כי שעון יום הדין התקרב לשתי דקות לחצות. במילים אחרות, המין האנושי קרוב יותר מתמיד למלחמה גרעינית. השעון נוצר בשנת 1947 על ידי שני פיזיקאים שעבדו על פרויקט מנהטן (התוכנית לפיתוח פצצת האטום האמריקאית במלחה"ע ה-2) אשר רצו לפתח מנגנון לניטור הקרבה של מעצמות העולם אל עבר מלחמה שתכלה את המין האנושי.
ההיגיון פשוט מאוד: ככל שמחוג הדקות של השעון מתקרב יותר לקראת חצות, כך אנחנו קרובים יותר להשמדת הציוויליזציה. עד כה, הפעם הכי קרובה שהמחוג הגיע לחצות הייתה ב-53', אחרי שארה"ב ורוסיה בחנו לראשונה את הנשקים התרמו-גרעיניים שלהם (השדרוג החזק יותר של פצצת האטום המקורית) – אז הוא גם היה שתי דקות לחצות.
הנימוק של המדענים לקירוב המחוג לחצות הינו כדילקמן: "בשנת 2017, מנהיגי העולם לא הגיבו בצורה נאותה לאיומים על המין האנושי, קרי מלחמה גרעינית ושינויי האקלים העולמי. כתוצאה מזה, המצב הביטחוני העולמי התדרדר בשנה האחרונה – והפך למסוכן כפי שהיה בתקופת מלחמת העולם השנייה". קהילת המדע מתייחסת בין היתר לפיתוח תוכנית הגרעין של צפון קוריאה, אך גם למתחים ומשברים שהולכים וגוברים בין מעצמות העולם – ספציפית המשברים ביחסי החוץ של ארה"ב-רוסיה ופקיסטן-הודו.
במישור השינויים במצב האקלים העולמי, קהילת המדע מדווחת כי לא מדובר בסכנה מיידית – אך המצב דורש התייחסות נאותה בהווה בכדי להימנע מנזק בלתי הפיך בעתיד. בנימוק של המדענים נכתב: "פליטת דו תחמוצת הפחמן ברחבי העולם לא הופחתה ועדיין לא נראתה ירידה משמעותית במישור הנ"ל. מדינות העולם יצטרכו להפחית באופן משמעותי את פליטת גזי החממה שלהם על מנת שנוכל להפחית את הנזקים שייגרמו ממצב האקלים. עד כה, מדינות העולם לא עומדות בדרישה".
מעבר לתחומי הגרעין והאקלים, קהילת המדע גם מודאגת מפיתוחים טכנולוגיים במישור הסייבר שלטענתם משבשים את משטרי העולם: "כאשר מדינות מנצלות טכנולוגיות ככלי נשק, על מנת לערער את תהליכי בחירות דמוקרטיים, הם משבשים את אמון הציבור במוסדות החיוניים, מערערים את הציבור ופוגעים בביטחון העולמי" – איזה תקופה מופלאה לחיות בה, נכון?
(מקור)