לראשונה בהיסטוריה של מלזיה, המלך הנוכחי הודיע על התפטרותו מן התפקיד ופינה את כס המלכות. במהלך מפתיע, מוחמד ה-5 בישר ביממה האחרונה כי הוא עוזב את תפקידו באופן מידי אחרי שנתיים מתוך חמשת שנות הכהונה שלו. בית המלוכה לא סיפק סיבה למהלך המפתיע או אפילו תגובה בנושא.

תפקידו של המלך במדינה הוא סמלי וייצוגי, והוא בעיקר מתפקד בתור האוטוריטה (כביכול) שממנה את ראש הממשלה המלזי ותפקידים בכירים אחרים בממשלה. כמו כן, הוא מתפקד בתור מנהיג הרוב המוסלמי במדינה. הקדנציה שלו היא 5 שנים ובסיומה, ממנים מלך אחר מבין תשע משפחות המלוכה ב-"מועצת השליטים" (אשר מורכבת מכל משפחות המלוכה המקומיות).


המלך מוחמד ה-5 חזר לתפקידו בשבוע שעבר לאחר חודשיים שבהם הוא נעדר. גורמים בבית המלוכה מדווחים כי הוא התאושש מבעיה רפואית, אולם כלי התקשורת ברחבי העולם דיווחו כי במהלך התקופה הזו הוא נישא אל מלכת היופי הרוסייה אוקסנה וואבודינה – דיווח שמעולם לא אומת על ידי בית המלוכה, למרות הסיקור הנרחב של כלי התקשורת והתיעוד של האירוע, ומחדד את תחושת המסתוריות סביב התנהלותו של המלך שפינה בפתאומיות את מקומו.

כלי התקשורת בדרום-מזרח אסיה מדווחים על מתחים וחילוקי דעות בין המלך לבין מהאטיר מוחמד, ראש הממשלה המכהן, מאז כניסתו לתפקיד בשנת 2017. זוהי הקדנציה השניה של מהאטיר בתור ראש ממשלת מלזיה ותקופת כהונתו הכוללת עוברת את ה-22 שנה. ביוני האחרון, הוא דאג למנות אדם שאינו חלק מקבוצת המָלַאי המוסלמית (תת הקבוצה האתנית הגדולה ביותר במדינה) לתפקיד פרקליט המדינה, זאת בניגוד לעמדת המלך.

אתר האינטרנט CNBC מדווח כי מהאטיר התייחס לחוק המלזי בריאיון לאתר מקומי ואמר: "כולם כפופים לחוקי המדינה. ממלכים, לראשי ממשלה, לשרים, אל פקידים ועד לאזרחים פשוטים". באשר לסיבה מדוע הוא אינו מכליל את בני המלוכה בקביעה הזו, לא נמסרה תגובה.

View this post on Instagram

A post shared by Braalhajblog (@braalhajblog) on

שישה נציגים של משפחות המלוכה התכנסו ביממה האחרונה במטרה לבחור את תאריך הבחירה של המלך החדש. לא ברור מדוע לא הגיעו שלושת האחרים. על פי החוק המקומי, עליהם להגיע להחלטה בנושא תוך ארבעה שבועות.

בשעות הבוקר המוקדמות, מהאטיר התייחס להודעת ההתפטרות של מוחמד ה-5 וסיפר שהוא מקווה כי "מועצת השליטים" תמנה מלך חדש בהקדם האפשרי – שכן, המלך צריך להבין "בנושאים מסוימים".