האם נמצא הסבר לחציית ים סוף בזמן יציאת מצרים? פריצת דרך במחקר וולקני של אוניברסיטת אריזונה בים האגאי עשויה להוות הוכחה לתאוריה שמסבירה את האירוע התנ"כי הקאנוני. כבר שנים ארוכות שמומחים לארכיאולוגיה וחוקרים אחרים מנסים למצוא הוכחות למה שהתחולל בים סוף וכעת, מסתמן שתאוריית הצונאמי הולכת ונעשית סבירה יותר.

על פי התאוריה של האגיפטולוג האנס גיאודיק, האירוע הפנטסטי כפי שהוא מסופר בתנ"ך מתקבל על הדעת במקרה של צונאמי. כלומר, בני ישראל חצו את הים בזמן השפל והחיילים המצרים של פרעה בעצם נשטפו על ידי הגל האדיר שהגיע לאחר מכן – אבל מה יכול היה לגרום לתופעה שכזו? על פי הדיווחים, יכול להיות שמחקר גיאולוגי של אוניברסיטת אריזונה חשף את התשובה.

קבוצת חוקרים שבחנו שרידים וולקניים באזור הר הגעש ת'רה, אשר באי סנטוריני, חשפו כי התחוללה התפרצות בסמוך לתקופת יציאת מצרים. מומחים שיערו בעבר כי ההתפרצות של ת'רה קרתה במאה ה-16 לפנה"ס, אך כעת מסתמן שהיא התחוללה מאה אחת קודם לכן.

כלי התקשורת בבריטניה מדווחים כי חוקרים הגיעו למסקנה הזאת לאחר שהם ביצעו בדיקת תיארוך פחמן על ענף עץ זית שנמצא מתחת ללבה. כתוצאה מכך, חוקרים רבים טוענים כי אותה בדיקה בעצם מחזקת את תאוריית הצונאמי של גיאודיק. למרות זאת, צוות המחקר מאוניברסיטת אריזונה עדיין סקפטי.

ד"ר שארלוט פירסון, החוקרת הראשית, מסתייגת מלומר שיש קשר בין ענף הזית שנמצא בסנטוריני ובין יציאת מצרים. ד"ר פירסון צוטטה אומרת: "כל מה שאני יכולה להגיד בשלב הזה הוא ששיפור טכניקות הבדיקה שלנו היא קריטית בשביל מחקר של תרבויות עבר. לא ניתן להעריך את התקופה באופן מדויק בשלב הזה, אבל כיול משופר של האמצעים יכול לתת לנו תמונה טובה יותר של קווי הזמן באותה עת".