קהילת חוקרי תרבות בני המאיה המומים בעקבות תגלית של מטרופולין אבודה במרכז אמריקה. שרידיה של עיר עתיקה ומסיבית במיוחד נחשפו לאחרונה ביערות הגשם של גואטמלה, על ידי מל"טים שסרקו את הקרקע באמצעות קרני לייזר מיוחדות.

באזור שבו התבצעו הסריקות ישנם כמה אתרים מפורסמים של בני המאיה, כמו העיר טיקאל, האתר הארכיאולוגי הולמוּל ומקדש וויטזנה. לאורך השנים, חוקרים גרסו שמדובר בשלושה אתרי פולחן נפרדים, אבל עכשיו מתברר שמדובר בשרידים של עיר עצומה – אשר אכלסה עשרות מיליוני אנשים.

חוקרי הקרן לתרבות המאיה והמורשת המקומית (Pacunam) הכינו מפה דיגיטלית של האזור על פי ממצאי המל"טים, והגיעו למסקנה כי מדובר בהתיישבות הרבה יותר גדולה ממה שהם שיערו בעבר. על פי ההערכות שלהם, העיר הכילה בין 10 ל-15 מיליון אנשים על שטח של כ-2,000 קמ"ר. כמו כן, חוקרים מאמינים כי במקום היו כ-60 אלף מבנים מעשי יד אדם, הכוללים: בתים, ארמונות, מקדשים וכבישים.

ת'ומאס גריסון, ארכיאולוג ממכללת אית'קה וסייר של נאשיונאל ג'יאוגרפיק, מספר שמדובר בפריצת דרך במחקר של בני המאיה. "התמונות שחזרו מהמל"טים מוכיחות כי עיר עצומה כיסתה את האזור כולו", מספר גריסון, "חשוב להגדיש כי מדובר בריכוז גדול וצפוף של מתיישבים שההערכות הכמותיות הקודמות שלנו לגביהם היו נמוכות בהרבה ממה שהסתבר לאחרונה".

מרסלו קאנוטו, ארכיאולוג מאוניברסיטת טוליין אשר בלואיזיאנה, סיפר לאתר Unilad כי היבט נוסף שהופך את התגלית הזאת למשמעותית הוא הידיעה כי בני המאיה נהגו לבנות את עריהם ללא שימוש בגלגלים או בבהמות משא.

"זאת הייתה ציוויליזציה שהייתה מסוגלת להזיז הרים, תרתי משמע", סיפר קאנוטו, "ישנה תפיסה מערבית כי תרבויות אינן יכולות להתפתח באזורים הטרופיים. כלומר, אלו המקומות בהם תרבויות גוועות ומתות. למרות זאת, הראיות החדשות מגואטמלה מוכיחות שתרבויות מתקדמות יכולות להתפתח גם באזורים הטרופיים" – ורק נזכיר: כל המידע הזה הוא מהסקירות של המל"טים. כלומר, תארו לעצמכם מה יתגלה ברגע שיתחילו החפירות הארכיאולוגיות.

(מקור)