בתקופה האחרונה כולנו הפכנו להיות סוג של תלויים באלכוג׳ל ובמחטאי הידיים, וברור למה - אין פעולה יותר קלה ופשוטה כדי להעלים את הקורונה מהידיים מאשר למרוח עליהם נוזל שמתייבש מעצמו תוך שניות. אלא שבחודש אפריל האחרון נפוצו ידיעות ברשת על כך שהשימוש במחטא ידיים עלול להוביל לתוצאה הרסנית במיוחד.

תמונה שנפוצה ברשתות החברתיות חשפה מה שנראה כמו נזק שנגרם למכונית לאחר שמחטא ידיים שהושאר בה התלקח באופן טבעי וגרם לשרפה. הפוסטים, שככל הנראה נפוצו בברזיל, הזהירו אנשים מפני השארה של ג׳ל לחיטוי ידיים במכוניות שכן הם עלולים להידלק מעצמם.

כחודש לאחר שהפוסטים הפכו לוויראלים בברזיל, שמועות דומות החלו למלא את האינטרנט, הפעם באנגלית. השמועות היו עד כדי כך חזקות עד שאתרי כיבוי אש רבים החלו לשלב בתוכם אזהרות מפני שימוש במחטאי ידיים ללא השגחה. כך, למשל, נכתב בפוסט פייסבוק שהעלו שירותי הכיבוי במדינת וויסקונסין ב-21 במאי: ״רוב מחטאי הידיים מבוססים על אלכוהול ולכן הם דליקים. להשאיר אותם במכונית כשמזג האוויר חם וחשיפתם לשמש עלול לגרום לאפקט ההגדלה של קרני האור דרך הבקבוק״. הפוסט, אגב, הוסר לאחר שאמצעי תקשורת רבים החלו לדווח על כך שרשויות הכיבוי במדינה מזהירות אנשים לא להשאיר אלכוג׳ל במכוניות. אז האם יש אמת באזהרות ובפרסומים?

ובכן, מבחן המציאות הוכיח שמדובר בפייק ניוז. ראשית, התמונה שפורסמה לא קושרה באופן חד משמעי להתלקחות של מחטא ידיים. מעבר לכך, מומחים רבים טוענים כי למרות שהמוצרים הללו מכילים אלכוהול בריכוז גבוה והם אכן דליקים, יש צורך בכמויות גדולות במיוחד של חום כדי לגרום להם להתלקח מעצמם (כ-700 מעלות פרנהייט - 371 מעלות צלזיוס), כך שזה תרחיש מאוד לא סביר.

טכנית, סוג כזה של שרפה אמנם אפשרי, אבל טרם נרשמו דיווחים אמיתיים על כך ששריפות כאלו נגרמו כתוצאה ממחטאי ידיים. בנוגע לטענה על אפקט ההגדלה של קרני האור, טוענים המומחים כי זה נכון גם לגבי כל בקבוק פלסטיק, ואין כל קשר למה שנמצא בתוכו. וגם זה, אגב, דורש תיאום מושלם בין השמש, הבקבוק וזווית קרני האור, כך שזה נדיר במיוחד.

יחד עם זאת, מחטאי ידיים הם אכן מאוד דליקים, ויש להימנע משימוש בהם בסמיכות ללהבה של אש. יש גם לשמור על אמצעי זהירות כאשר מאחסנים כמות רבה במיוחד שלהם.