צדדיה האפלים של הרשת החברתית פייסבוק נחשפו לאחרונה בתחקיר של אתר האינטרנט Livescience – ובו הצצה אל השוק השחור של סוחרי שרידי גופות ברשת. על פי תנאי השימוש של הרשת החברתית, חל איסור מוחלט על קנייה ומכירה של איברים או נוזלי גוף אנושיים. למרות זאת, סוחרים מרחבי העולם ניצלו את הגדרות הפרטיות בקבוצה שלהם על מנת למכור ולקנות שרידי גופות באלפי דולרים.

באחד הפוסטים המצמררים שפורסמו באחת הקבוצות הללו, סוחר מארה"ב הציע למכירה גולגולת שנבזזה מן הקטקומבות בסוסה, העיר השלישית בגודלה בתוניסיה. הסוחר תיאר את הגולגולת כ"בעלת גוון פטינה כהה" והציע אותה במחיר של כ-550 דולרים. כמו כן, היו סוחרים אחרים שהציעו למכירה עוברים וילדים בצנצנות עם חומרים משמרים.

באחד הפוסטים שפורסמו בקבוצה ניתן היה לראות שרידים משומרים של ילד בן 6 שמת לפני יותר מ-200 שנים ונמכר במחיר של כ-11 אלף אירו. בפוסט של סוחר אחר אפשר היה לראות שרידי עובר שנמכרו ביותר מ-2,000 דולר, כמו גם תמונת גולגולת שתוארה כשייכת ל"נער שטרם בקעו לו שיני הבינה" והוצעה למכירה במחיר של 1,000 דולר.

טניה מארש, מרצה בפקולטה למשפטים באוניברסיטת נורת' קרולינה ומומחית לדיני קבורה בארה"ב, התייחסה לתופעה המטרידה ואמרה: "אין שום מדינה בארה"ב שבה מתירים או מכירים בסחר של גופות כפריט אספנות. למעשה, ישנם אפילו מדינות בהן הפרקטיקה הזאת אסורה על פי חוק".

 

מוות (צילום: shutterstock, Nadezda Barkova)
"אין שום מדינה בארה"ב שבה מתירים או מכירים בסחר של גופות כפריט אספנות" | צילום: shutterstock, Nadezda Barkova

סחר בגופות הוא נושא מורכב בארה"ב, שכן אנשים יכולים להורות למקורביהם לתרום את גופותיהם למדע לאחר מותם. למרות זאת, היו בעבר מקרים בהם גופות נמכרו בניגוד לחוק למכוני רפואה שונים.

בשנת 2013, רשויות החוק במישיגן פשטו על מחסן של ארט ראת'בורן, סוחר גופות מדטרויט, וגילו שרידים של יותר מ-1,000 גוויות שנתרמו למדע – חלקן אף בותרו באמצעות מסורי שרשרת והונחו במקררים מלאים בקרח. ממצאי חקירה של ה-FBI חשפו כי ראת'בורן מכר חלקי גופות נגועות במחלות למכונים רפואיים, ללא ידיעתם. 5 שנים מאוחר יותר, הוא הורשע בהונאה בהיקף של יותר מ-2.7 מיליון דולר ונשלח לרצות 9 שנות מאסר.