איך אנחנו רואים את עצמנו ואיך אחרים רואים אותנו

הניסוי המרתק הזה נערך על ידי חברת דאב, ובה ביקשו מנשים לתאר לצייר קלסתרונים מה-FBI כיצד הן נראות. הצייר המקצועי הכין רישום מדויק של המראה שלהן על פי תיאורן בלבד. לאחר מכן, אנשים זרים התייצבו מול צייר הקלסתרונים ותיארו בעצמם את אותן הנשים, כאשר הצייר הכין ציור שני להשוואה לפי התיאור המדויק של הזרים. 

התוצאות: הדיוקנאות, על פי תיאורי הזרים היו בבירור יפים, מחמיאים, שמחים ומדויקים יותר. מתברר שאדם ממוצע נוטה להגזים בפגמים שלו, בעוד שאנשים זרים רואים את המראה כולו, ומתמקדים בתכונות החיוביות. "מה שנשאר איתי הן התגובות הרגשיות שהיו לנשים כאשר הן צפו ברישומים. אני חושב שהנשים הללו הבינו שיש להן תפיסה עצמית מעוותת שהשפיעה על חלקים מחייהן בדרכים משמעותיות", אמר צייר הקלסתורנים. והוא כל כך צודק.

 

 

 

לנגן במדרגות  

מה יקרה אם יותקן גרם מדרגות בצורת פסנתר ליד מדרגות נעות? בניסוי הזה מדרגות רגילות הוחלפו במדרגות מוזיקליות, כשהמדרגות עצמן שימשו כקלידים. הרעיון היה לבדוק האם הפן היצירתי הזה יגרום לאנשים להעדיף לעלות במדרגות נייחות על פני המדרגות הנעות.

התוצאות: אנשים העדיפו את המדרגות הנייחות ב-65% יותר מבדרך כלל. לא רק זה, אלא שאנשים גם לקחו את הזמן וניגנו את המנגינות האהובות עליהם. הרעיון המקסים הזה הופץ ברחבי העולם, ומדרגות כאלו הותקנו בסיאול, סן פרנסיסקו, מקסיקו סיטי, סרייבו, וינה ובערים אחרות. אנחנו עדיין מחכים לגרסת הכחול-לבן.

 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Strotokan Personal Trainer (@strotokan)

 

 

עד כמה אנחנו דומים?

חברת הנסיעות "מומונדו" ביקשה מ-67 אנשים מכל רחבי העולם לבצע בדיקת דנ"א. הם רצו להוכיח שלאנשים יש הרבה יותר משותף עם אנשים מלאומים אחרים ממה שהם חושבים. חשוב לציין כי חלק גדול מהמשתתפים היו בטוחים במאת האחוזים מהי השושלת הגנטית שלהם, וחלקם אף היו בעלי דעות קדומות כלפי אנשים ממדינות אחרות. כמובן שהניסוי בדק מה אנשים חושבים על עצמם, מה הם חושבים על אחרים ואיך כל אחד יגיב אחרי שיתמודד עם האמת על הגנטיקה שלהם שאולי תהיה שונה ממה שחשבו.

תוצאות: התברר שאף אחד מכל 67 האנשים אינו מהמוצא שהוא חשב שאליו הוא שייך בלבד. חלק מהמשתתפים התרשמו כל כך מהתוצאות שהם הציעו להמשיך עם הניסויים האלו כדרך להיפטר משנאת זרים, גזענות והקצנה לאומית. 

 

via GIPHY

איך מוזיקה במונית משפיעה על הנוסעים?

ידוע שהאווירה שמסביבנו יכולה להשפיע על האופן שבו אנו פועלים, מה שנותר לקבוע הוא עד כמה. נהג מונית החליט לשים כל פעם סוג מוזיקה אחר כדי לבדוק כיצד אנשים ידרגו אותו וכמה טיפ הם יתנו לו. כדי לקבל תוצאות רחבות ככל הניתן, הוא החליט להשמיע במשך שבוע שלם סוג מוזיקה אחד ואז לשנותו. 

תוצאות: הנהג הבחין כי דירוגו באפליקציה ירד ועלה בהתאם לסוג המוסיקה שניגן בתוך המונית. מוזיקת ​​רוק ושירי רטרו, למשל, גרמו לירידה בדירוג שלו, כאשר מוזיקת ​​ראפ השפיעה על הדירוג שלו בצורה השלילית ביותר. ובעוד שכמה לקוחות נהנו משירי להיטים ישנים יותר, כמעט כל האנשים נהנו משילוב של מוזיקה קלאסית עם מעט רוק. בסופו של דבר נהג המונית החליט לנגן רק מוסיקה קלאסית.

יתכן שסוג המוזיקה הזה היה המרגיע מכולם עבור הנוסעים, אך לא מן הנמנע שסוג המוזיקה שבחר גרם לנוסעים לשפוט אותו ולקטלג אותו לפי דעות קדומות (רוק מתחבר יותר ל"ילד רע" ואילו מוזיקה קלאסית ל"ילד טוב").

via GIPHY

 

ניסוי האופנוענים

את הניסוי הזה ערכה חברת הבירות קרלסברג וזו כבר סיבה טובה לאהוב אותו. הנבדקים היו זוגות שנכנסו לבית קולנוע מלא באנשים, ולא סתם אנשים, אלא אופנוענים קשוחים, מלאי קעקועים ולבושים במעילי עור - כאשר הכיסאות היחידים הפנויים היו באמצע האולם. מטרת הניסוי ברורה - לבדוק האם המראה החיצוני גורם לנו להסתמך על דעות קדומות ומשפיע על ההחלטות שלנו ועל דרך השיפוט שלנו את מי שמולנו.

תוצאות: כמעט כל הזוגות שנכנסו לבית הקולנוע וראו את הקהל שנמצא בו, החליטו לצאת. עם זאת, הזוגות שכן היו "אמיצים" מספיק להתיישב זכו לתשואות ולבירה חינם. מתברר שממש שווה להיות בלי דעות קדומות על אנשים.

 

 

עשן בחדר 

בניסוי הזה נתנו לאנשים להיות בחדר ולמלא שאלונים, כאשר לפתע עשן החל לחדור מבעד לפתח הדלת. החוקרים רצו לבדוק מה יעשה אדם אם הוא לבד בחדר, ומה יעשה כאשר הוא עם עוד אנשים שמתעלמים לחלוטין מהעובדה שהחדר ממלא בעשן.

תוצאות: 75% מהאנשים דיווחו על העשן כמעט מיד כשהיו בחדר לבד. זמן הדיווח הממוצע היה שתי דקות לאחר שהבחינו בכך. לעומת זאת, כשנכחו בחדר עוד שני אנשים שהתנהגו כאילו שום דבר לא קרה, רק 10% מהנבדקים עזבו את החדר או דיווחו על העשן. 9 מתוך 10 נבדקים המשיכו לעבוד על השאלון, תוך שהם משפשפים את עיניהם ומנפנפים בעשן שקרוב לפניהם. על פי הניסוי נראה שאנחנו מסתמכים על תגובותיהם של אחרים גם אם הן נגד האינסטינקטים שלנו. מסקנה: אל תתנו לפאסיביות של אחרים לגרום לכם לא לפעול. היו אלו שעושים ויוזמים.