בעונות גשומות סכר מונטיצ'לו שבאגם ברייסה בצפון קליפורניה מתמלא - ובקצהו ניתן לראות בור עצום ששואב אליו כמויות גדולות של מים. לא מדובר באשלייה אופטית או בסופת טורנדו - אלא בבור הניקוז הגדול בעולם. כשהוא נכנס לפעולה זהו מחזה מרהיב שנחשב ל"פלא הנדסי". כינויו הרשמי הוא "חור התהילה", אך יש מי שמכנים אותו גם "חור לגיהנום".

בור הניקוז נבנה עוד בשנות ה-50 של המאה הקודמת על ידי מהנדסים מקומיים. רוחבו של הפתח העצום הוא 22 מטר ואורכו הוא 75 מטר. לאחר שהמים נשאבים לפתח הגדול, הם זורמים בהמשך הצינור, שהינו צר יותר לאורך יותר מחצי קילומטר - ונשפכים לבסוף בנחל Putah Creek מן הצד השני. בור הניקוז יכול להכיל 48 אלף קוב מים, שהם 48 מיליון ליטרים.

מדובר בפתח דמוי פעמון שאליו נשאבים כל המים בעת שהסכר מתמלא. בעונות גשומות במיוחד, רבים מתקבצים לצפות באטרקציה. הסכר מוגן היטב ובייחוד בור הניקוז שמגודר מכל כיוון - וחסום לכניסת בני אדם שצופים דרך הגדרות שמסביב. 

"חור התהילה": בור הניקוז הגדול בעולם בקליפורניה (צילום: AP)
"חור התהילה": בור הניקוז הגדול בעולם בקליפורניה | צילום: AP

 

"חור התהילה": בור הניקוז הגדול בעולם בקליפורניה (צילום: AP)
"חור התהילה": בור הניקוז הגדול בעולם בקליפורניה | צילום: AP

באחד התיעודים מהמקום בשנים האחרונות נראה קורמורן ששוחה במקום ונשאב אל תוך החור העצום, על פי חלק מהדיווחים הוא דווקא הצליח לשרוד. המקום אסור לשחייה או כניסה לבני אדם, אך בשנת 1997 נקלעה למקום אישה שנפלה פנימה לבור הניקוז. גופתה אותרה שעות לאחר מכן.

"חור התהילה": בור הניקוז הגדול בעולם בקליפורניה
כך נראה בור הניקוז בימים יבשים

 

"חור התהילה": בור הניקוז הגדול בעולם בקליפורניה
צידו השני של בור הניקוז

במקור, המהנדסים שבנו את בור הניקוז לפני כ-70 שנה, סברו שהוא ישמש רק במקרים קיצוניים של עליית גדות הסכר. ואילו התופעה הזה מתרחשת כבר מדי שנה, תזכורת לשינויי האקלים המדאיגים שנותנים את אותותיהם בכל חלקי העולם.