המגנזיום הוא אחד המינרלים החיוניים ביותר לגוף שלנו. למעשה, מדובר ברכיב המשתתף במעל 325 תהליכים ביוכימיים בגוף האדם ומסייע גם בוויסות רמות הסוכר בדם ובשמירה על לחץ דם תקין. כמו כן, המגנזיום משפיע על מערכת השרירים, על הלב, על מערכת החיסון על וויסות העצבים, על העצמות ועוד.

"בישראל מרבית מי השתייה מותפלים, ותהליך זה גורם לאיבוד המגנזיום שבהם", אומר ניצן פרימור, רוקח ראשי ב"נווה פארמה". "הדבר חמור פי כמה, משום שגם תכולת המגנזיום בירקות מתדלדלת עקב השקיה במי קולחין, שעוברים טיהור וסינון באמצעות תהליך המסלק גם את המגנזיום מהמים. מחסור זה מוביל לכך שלמעלה מ-60 אחוז מהצעירים בישראל סובלים מחוסר במגנזיום, וההנחה היא שבקרב מבוגרים אחוזי הסובלים ממחסור כזה אף גבוה יותר".

מזונות עשירים במגנזיום (צילום: By Tatjana Baibakova, shutterstock)
המזונות הללו עשירים במגזניום, אבל זה עדיין לא מספיק | צילום: By Tatjana Baibakova, shutterstock

על ההקשר ההדוק בין מגנזיום להיריון

אם את בהיריון, חשוב שתדעי כי המינרל הזה חיוני עבורך במיוחד. "המגנזיום הוא רכיב חשוב ביותר לבריאות האם ולהתפתחות השלד והתאים בעובר", מסביר פרימור. "במהלך ההיריון, העובר צורך כמות גדולה של מגנזיום מהאם, על מנת לבנות את השלד ואת התאים.

אולם, כאשר ההריונית מצויה כבר בתחילת ההיריון במצב של מחסור במגנזיום, המצב הזה מגדיל באופן משמעותי את הסיכון לרעלת הריון וללידה מוקדמת". למעשה, מחקר חדש שפורסם לאחרונה מראה כי מחסור במגנזיום בעת היריון מגביר את הסיכון להיריון בסיכון, ואכן עלול להוביל לרעלת היריון וללידה מוקדמת.

כידוע, נשים רבות נוטלות מולטי-ויטמין בזמן ההיריון - זה לא מספיק?

"לא, מכיוון שהצריכה היומית המומלצת של מגנזיום בהיריון היא לפחות 400 מ"ג (בארה"ב ההמלצה היא 750 מ"ג ביום), בעוד שמוליטי ויטמינים שונים להריוניות מכילים לרוב כ-40 מ"ג מגנזיום בלבד – כלומר בערך עשירית בלבד מהכמות המומלצת", מסביר פרימור.

 ניצן פרימור, רוקח ראשי ב"נווה פארמה" (צילום: באדיבות נווה פארמה)
ניצן פרימור, רוקח ראשי ב"נווה פארמה" | צילום: באדיבות נווה פארמה

איך ניתן לזהות מחסור במגנזיום?

"הביטוי הראשון של מחסור במגנזיום הוא התכווצויות שרירים בגפיים, המתרחשות החל מהשליש השני להריון. בנוסף, המחסור עשוי להתבטא בעייפות מצטברת, בכאבי ראש (ואפילו מיגרנות), בחולשה, בעצירות ועוד", מונה פרימור, "אגב, נשים הרות ומניקות רבות שחוות תופעות מעין אלה, לעיתים רבות מייחסות אותן לתהליך הטבעי שעובר עליהן במהלך תקופת ההיריון. בפועל, כאמור מחסור במגנזיום במהלך ההיריון עלול להוביל לסיכונים כמו רעלת הריון ולידה מוקדמת, ולכן חשוב להיות מודעים לעניין".

אז איך נמנעים מהבעיות שעלולות להיגרם כתוצאה מהמחסור במגנזיום?

"המקורות העיקריים למגנזיום הם: ירקות (בעיקר ירקות עליים ירוקים), קטניות, אגוזים, זרעים, דגנים מלאים ומוצריהם", מפרט פרימור ומדגיש: "עם זאת, כדי לצרוך את כמות המגנזיום הרצויה צריך לאכול כמויות גדולות מאוד של מזונות מסוג זה, מה שבפועל גורם לכך שרובינו סובלים ממחסור במינרל זה".

הפתרון אם כן, הוא נטילת תוסף מגנזיום שמסייע בצמצום הסיכונים שהוזכרו. "'מגנוקס מאם' לדוגמה, הוא תוסף תזונה שמתאים במיוחד לנשים הרות ומניקות", הוא מציין, "הוא מכיל את כל תוספי התזונה, הוויטמינים והמינרלים המומלצים להריוניות ע"י משרד הבריאות ובדיוק בכמות היומית הנדרשת. תוסף זה מהווה השלמת מגנזיום, וגם ברזל, חומצה פולית, ויטמין D ונגזרת של יוד. כל אלה רכיבים חיוניים אותם קשה להשיג באמצעות תזונה רגילה בהיריון, והם מומלצים ע"י משרד הבריאות".

לרכישת תוסף תזונה מגנזיום המותאם לנשים בהיריון לחצו כאן>