כאבי ברכיים, כאבים במפרק הירך או כאבי כתפיים – בשלב כזה או אחר סביר להניח שרובינו נסבול מכאבים במפרקים - אותן נקודות חיבור הממוקמות בין שתי עצמות בגוף. החדשות הטובות הן שיש דרכים שיעזרו להקל על הכאב.

ניצן פרימור, רוקח ראשי בחברת "נווה פארמה", מסביר שהעצמות מחוברות ברצועות שרירים ובין העצמות קיים הסחוס שתפקידו להקטין את החיכוך בין העצמות, ולהוות מעין בולם זעזועים העמיד בפני לחץ ומשקל. הסחוס הוא חומר דמוי ג'ל ותקינותו היא זו שלמעשה מאפשרת את התנועתיות והגמישות של המפרקים.

לדבריו, ישנן סיבות שונות שגורמות לאותו כאב מוכר ומטריד – שימוש יתר במפרקים ועליה בגיל הן העיקריות שבהן. "העניין שכיח בעיקר בקרב מתאמנים שנוטים לאמץ יתר על המידה את הגוף והמפרקים. במהלך הפעילות האינטנסיבית, הסחוס נשחק, מה שגורם לעצם אחת להתחכך בשנייה ומכאן לשורה של בעיות – החל מפגיעה עצבית, דרך דלקות ועד לנפיחות באזור. כל אלה עשויים לגרום לכאב משמעותי ולהגבלה בתנועה", מסביר פרימור. "תהליך שחיקת הסחוס נובע גם מהגיל שלנו – ככל שאנחנו מתבגרים העניין מורגש יותר. מעבר לכך, ישנן פעולות שונות שמגבירות את הסיכוי לסבול מכאבי מפרקים, כמו למשל ישיבה ממושכת מול מחשב או שימוש ב'עכבר'".

פרימור מציין שהתופעה עלולה לשבש את שגרת היום ולהוות מטרד של ממש: "כאבים אלה יכולים להתבטא בכאבים בעת קיום פעולות יומיומיות כגון הליכה, ישיבה, עלייה או ירידה במדרגות; וגם באמצעות תחושת חוסר יציבות במפרק, נוקשות וחריקות".

ברכיים בדיקה (צילום: By Microgen , shutterstock)
ישנן סיבות שונות שגורמות לאותו כאב מוכר ומטריד | צילום: By Microgen , shutterstock

להקל על הכאב ולשפר את פעילות הסחוס

פרימור מציין מספר דרכים שיסייעו להקל על הכאבים. ראשית, הוא מציע לגשת לאבחון כדי להבין מהי הסיבה לכאב. "אם מדובר בדלקת למשל, לרוב יומלץ על שימוש בתרופות נוגדות דלקת שמקלות על הסימפטומים. יש תרופות מדף פשוטות ויש כאלה שניתנות במרשם רופא שאינן מומלצות לשימוש תכוף".

אלא שתרופות אלה אינן פותרות את בעיית הסחוס השחוק לדבריו. אבל אל דאגה - גם לזה יש פתרון: "כיום הטיפול בכאבי מפרקים מתמקד ברכיבים שתורמים לבניית הסחוס. חומצה אורטו סיליצית בשילוב מינרלים כמו מנגן, נחושת, אבץ ומגנזיום יכולים לסייע במשימה, לשפר את הסחוס וגם להקל מאוד על הכאבים. 

'מוביליטי' של נווה פארמה למשל, הוא תוסף תזונה חדש, המורכב מרכיבים אלה אשר פותח במטרה לחזק את הסחוסים שבמפרקי הגוף ולמנוע את שחיקתם. בנוסף, בשנים האחרונות נפוץ השימוש בכורכום בשילוב פלפל שחור שמסייע לספיגה טובה יותר וגם קצח שהוכח כיעיל לבניית עצם. רכיבים טבעיים אלה, המצויים אף הם ב'מוביליטי', הם נוגדי דלקת המונעים התפתחות אוסטאוארטריטיס - דלקת מפרקים ניוונית הנגרמת משחיקת הסחוס; וגם נפיחות וכאבים במפרקים. אפשר לצרוך אותם באמצעות המזון אך מומלץ יותר להשתמש בכמוסות המכילות את המינונים ואת הריכוז המתאים". 

לרכישת מוביליטי לחצו כאן>>

אגב, מסתבר שיש עוד פתרון שיקל על המפרקים הדואבים, והוא ממש קרוב וזמין - קוראים לזה כושר גופני. "תרגילים אירוביים בעוצמות נמוכות קלים יותר למפרקים, והם כוללים למשל: הליכה, רכיבה על אופניים וגם התעמלות במים שתורמת מאוד להפגת הכאבים", אומרת שיראל הלל, מאמנת סטודיו ומאמנת כושר אישית. "מומלץ לבצע תרגילים אלה במשך עשרים דקות עד חצי שעה כשלוש פעמים בשבוע. גם אימוני ליבה ותרגילי התנגדות כנגד משקל הגוף מסייעים בחיזוק העצמות והמפרקים. חשוב לשלב בשגרה היומית פעילות גופנית בהתאם לגיל וליכולת. עם זאת, לא מומלץ להגזים לצד השני כיוון שפעילות מאומצת מידי או כניסה מהירה מידי לכושר עלולים לגרום בדיוק לתוצאה ההפוכה ולהוביל לשברי מאמץ, לבעיות מפרקים ועוד".