מלבד ההכנות לחג הפסח והתכנונים לקראת חופשת הקיץ, האביב מביא עמו גם סוגים שונים של אלרגיות הגורמות לא פעם לפריחות על העור, בייחוד בקרב ילדים.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

העור הוא האיבר הגדול ביותר בגוף, ולמעשה מהווה 15 אחוז ממשקל הגוף, כשתפקידו העיקרי הוא ויסות טמפרטורה ואף הגנה מפני זיהומים. אלרגיה היא תגובה קיצונית של מערכת החיסון בגוף בעקבות נשימה, אכילה ואפילו אם באנו במגע עם גורם האלרגן.

פריחה מאלרגיה עלולה להיות מציקה ומצריכה הסתכלות רפואית ולא פעם גם טיפול תרופתי באמצעות משחות או כדורים. התסמין המרכזי לפריחה הוא שינוי בצבע העור ובמרקם, כזה שהופך לאדום וגבשושי. היא יכולה להתרכז במקום אחד בגוף או להתפשט למקומות רבים, במקרים מסוימים לגרום גם לגרד ולעיתים לפתח תופעות נלוות כמו נפיחויות, יובש ושלפוחיות.

עוד ב-mako בריאות
>> הורידה מרכיב אחד מהתפריט ונפטרה מהאקנה
>> מצאנו את התרגיל שהכי שורף קלוריות 
>> זו הסיבה העיקרית לריח רע מהפה

אז מה בעצם קורה בתגובה אלרגית? המערכת החיסונית מזהה את האלרגן כפולש בלתי רצוי, ומשחררת נוגדנים. אותה "תקיפה" מובילה לשחרור חומרים כימיים לתוך הדם העונים לשם "היסטמינים" והם אלה הגורמים לתופעות של פריחות, נזלת, עיניים מגורות ותסמינים אחרים.

לחים אדומות (צילום: Shutterstock)
אופן הטיפול באלרגיה תלוי באופי ובמשך התגובה | צילום: Shutterstock

האלרגיות הנפוצות באביב: קדחת השחת ודלקת הלחמית

תסמינים נפוצים אצל ילדים: עיגולים שחורים מתחת לעיניים, נזלת שקופה, צפצופים, שיעולים ופריחות.
תקופת הופעה: מרץ-אוקטובר.
מקור: אבקנים של בצמחי בר, צמחי מדשאות ועצים מצויים.

פעולות שכדאי לנקוט לטיפול והתמודדות עם אלרגיה אביבית: לשטוף ידיים היטב אחרי שהייה בחוץ, ייבוש בגדים בתוך הבית ולא בגינה או מרפסת, סגירת חלונות בימים של רוחות ערות למניעת מעבר של אבקנים, גיזום של צמחים בעייתיים טרם הפריחה.

גם האבק בבית יכול להיות גורם להתפתחותה של אלרגיה עונתית, בעיקר אחרי שהבית היה סגור בחודשי החורף, ולכן אוורור הבית וניקיון תמידי חשובים גם לטווח הארוך. אופן הטיפול באלרגיה תלוי באופי ובמשך התגובה, כשההמלצה הראשונית היא לנטרל את האלרגן ולהימנע ממגע ישיר עם צמחים ועצים בעייתיים, אם כי הדבר לא תמיד אפשרי שכן אבקה יכולה להגיע למרחק של קילומטרים.

 

כיום ישנם תכשירים אנטי-היסטמיניים נוחים לשימוש, אך חשוב להיוועץ עם רופא הילדים כדי לקבל את ההכוונה הטובה ביותר. במקרה שהילד אינו מגיב לטיפול ראשוני, מומלץ לבצע בדיקת אלרגיות, למקרה והפריחה אינה נובעת מתופעה אביבית גרידא, אלא שישנה אלרגיה לגורם לא עונתי. זכרו כי לא צריך לסבול: הקדימו את הטיפול באלרגיה עונתית כדי לעבור את התקופה היפה הזו בשלום.

ד"ר נעם דיין הוא מומחה ברפואת ילדים

וגם: מה אתם יודעים על מחלת האלצהיימר?