הקורונה שנכנסה לחיינו ואמצעי הזהירות שבהם התרגלנו להשתמש-כמו עטיית מסכות ושמירה על מרחק, הובילו לכך שבחורף הקודם לא ראינו כמעט מקרים של שפעת-מחלה נגיפית של דרכי הנשימה.    

 אלא שלפי התחזיות הצפויות השנה-בהחלט יש סיכוי שהמחלה המטרידה עומדת לשוב לחיינו. פרופ' נדב דוידוביץ', יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור, מציין כי תחזיות אלה מתבססות, בין היתר, על העובדה שהמשק חזר לפעילות, לרבות מערכת החינוך ששבה לפעילות סדירה וגם לנוכח מספר אשפוזים שכבר נצפו בשל שפעת מזן A. "רבים טועים לחשוב כי שפעת היא סוג של צינון, שחולף תוך זמן קצר. אולם, במקרים רבים היא עלולה לגרום לסיבוכים משמעותיים ביותר, והיא מסוכנת בעיקר לאוכלוסיות המוגדרות בסיכון", מזהיר פרופ' דוידוביץ'.

"לפי נתוני ארגון הבריאות העולמי, מדי שנה מתים כתוצאה מהמחלה ומסיבוכיה בין רבע מיליון לחצי מיליון בני אדם, ובישראל מדווחים על תמותה של מאות אנשים משפעת בכל שנה. כיוון שלא נוכל להסתמך על נתוני התחלואה הנמוכים שתועדו בשנה שעברה, יש צורך להתכונן לחודשי החורף הקרובים".

הצבנו בפני פרופ' דוידוביץ' כמה שאלות שכיחות בנושא שפעת, והוא מצידו שמח לספק לנו את כל התשובות.

מהם תסמיני השפעת?

"חשוב להבהיר – שפעת היא אינה 'הצטננות'. ברוב המקרים, היא עשויה להתבטא בתסמינים רבים ומגוונים, כגון: חום גבוה, צמרמורת, כאבי שרירים, חולשה ועייפות, נזלת, שיעול, כאבי ראש וחוסר תיאבון. כשהיא מופיעה בקרב ילדים, השפעת עלולה לגרום גם לתופעות במערכת העיכול כגון כאבי בטן או בחילה".

איך נדבקים?

"קל מאוד להידבק בשפעת", מדגיש פרופ' דוידוביץ'. "למעשה, מספיקות מספר טיפות מיקרוסקופיות של עיטוש או שיעול כדי לפזר את הנגיף, בעיקר בעת שהייה בחלל סגור".

מדוע בעצם מומלץ להתחסן? הרי בסה"כ מדובר במחלה קלה.

"שפעת יכולה להיות גם מחלה קשה, בייחוד בקרב קבוצות בסיכון", הוא מבהיר, "אמנם לרוב השפעת חולפת מעצמה בתוך מספר ימים. אולם, היא גם עלולה להוביל לסיבוכים משמעותיים, שאותם רצוי וחשוב למנוע. בין היתר השפעת עלולה להוביל לדלקת ריאות, ברונכיטיס, דלקת בשריר הלב או בקרום הלב ובמקרים קיצוניים אפילו למוות. הסיבוך הנפוץ ביותר של המחלה הוא דלקת ריאות חיידקית".

למי מיועד החיסון?

"החיסון מומלץ לכלל האוכלוסייה, החל מגיל חצי שנה ומעלה, והוא חיוני בייחוד עבור האוכלוסייה אשר מוגדרת בסיכון:

  • פעוטות מגיל חצי שנה ובעיקר עד גיל 5.
  • קשישים מעל גיל 65.
  • נשים בהיריון.
  • הסובלים ממחלות רקע, כגון: מחלות ריאה כרוניות, מחלות המטולוגיות, מחלות מלוות דיכוי במערכת החיסון-לרבות מחלות ממאירות, מחלות לב, סוכרת וכן מחלות מטבוליות נוספות".

 כיצד נבחר הרכב החיסון?

"החיסונים מיוצרים בהתאם להערכות המתבססות על פי נתוני התחלואה בחצי הכדור המערבי. החיסון עצמו מיוצר באמצעות מעטפת הנגיף. כיוון שהרכב הזנים נוטה להשתנות, בכל שנה מייצרים מחדש את הרכב החיסון, על מנת שמערכת החיסון תוכל 'להכיר' אותו וכך לפתח נוגדנים רלוונטיים. לפיכך, חשוב להתחסן בכל עונת חורף".

חיסון (צילום: Yuri Dondish, Shutterstock)
החיסונים מיוצרים בהתאם להערכות המתבססות על פי נתוני התחלואה | צילום: Yuri Dondish, Shutterstock

מה לגבי אנשים שהתחסנו ובכל זאת חלו?

"צריך לזכור שבתקופת החורף ישנם מחוללי מחלה רבים נוספים-וירוסים וחיידקים, שעלולים לגרום לתסמינים דומים לאלה של השפעת", אומר פרופ' דוידוביץ', "לכן, לעיתים מתחסנים עלולים לטעות ולחשוב שחלו בשל החיסון, כשבפועל חלו במחלה אחרת".

איזה חיסון מומלץ לאוכלוסייה המבוגרת?

"החיסונים נרכשים וניתנים על ידי קופות החולים לפי המלצות משרד הבריאות. לגבי האוכלוסייה המבוגרת- בשנה שעברה החלו לתת בישראל חיסון חדש נגד נגיף השפעת, אשר מכיל פי 4 מהחומר המצוי (המאגלוטינין) בחיסון הרגיל לשפעת שניתן בכל שנה בישראל. חיסון זה יעיל נגד ארבעה זנים, והוא מיועד לאוכלוסייה מבוגרת -בני ה-65 ומעלה. החיסון מיועד דווקא לאוכלוסייה הזו מפני שזו נמצאת בסיכון גדול יותר לסבול מסיבוכים ומתמותה של נגיף השפעת. היתרון במינון גבוה נובע מהיעילות הגבוהה של החיסון בהשוואה לחיסון הסטנדרטי".

מה ההבדל בין חיסון בתרסיס לבין חיסון בזריקה?

"החיסון שניתן בזריקה מכיל וירוס 'מומת', אותו מזריקים כדי שמערכת החיסון תלמד לזהות אותו. התרסיס, לעומת זאת, מכיל וירוס חי ומוחלש. בניגוד למיתוס הנפוץ, גם הווירוס שמכיל החיסון החי מוחלש ואינו יכול לגרום למחלה, משום שאין לו אפשרות להתרבות בטמפרטורה שבגוף האנושי. עם זאת, כיוון שהוא ניתן דרך האף-הוא עלול לגרום לתופעות הדומות לצינון קל שלרוב חולף במהרה".

האם החיסון כרוך בתופעות לוואי?

"בחלק מהמקרים יופיע כאב מקומי וכן אודם ונפיחות באזור ההזרקה, שלרוב חולפים תוך זמן קצר. במקרים קיצוניים תיתכן תגובה אלרגית קשה שתדרוש טיפול מידי".

עוד כתבות מתוך מגזין XTRA בריאות בנושא שפעת:

האם ישנן דרכים למנוע את המחלה?

"אמנם אי אפשר למנוע את הופעת השפעת, אבל בהחלט אפשר לצמצם מאוד את הסיכון לחלות בה, ולא פחות חשוב מכך – את הסיכוי לסבול מסיבוכים קשים בעטיה", מדגיש פרופ' דוידוביץ' ומוסיף: "שמירה על היגיינת ידיים הכוללת שטיפה יסודית במים ובסבון (או שימוש באלכוג'ל), אוורור החדר וכמובן התחסנות יוכלו לסייע לצמצם את הסיכוי לחלות בנגיף".