לפי נתוני משרד הבריאות, בין 5 ל-10 אחוזים מבני נוער מתמודדים ברמה כזו או אחרת עם ADHD - הפרעות קשב וריכוז. ולמי שאינו בקיא בתופעה, מדובר בהפרעה המשפיעה על יכולת המוח לקבל ולעבד מידע, שבאה לידי ביטוי בעיקר בקשיי למידה ובקושי להתרכז וללמוד באופן אקטיבי, לצד מי שאינם סובלים מהלקות. המשמעות היא, שבכל כיתה ממוצעת בישראל אפשר למצוא לפחות 3 תלמידים מאובחנים, ואלו שטרם אובחנו כלל לא נכנסים לסטטיסטיקה. חלק לא מבוטל מהסובלים יזדקק לתרופות נרקוטיות שיעזרו להם להתמודד עם האתגר. תרופות שאולי קונבנציונאליות, אך יש מי שיגידו שהן מעוררות מחלוקת.

גם משבר הקורונה, ששלח מעל מיליון וחצי תלמידים ללמוד בצורה מקוונת מרחוק, רק החריף את הלקות ואת תסמיניה, כאשר עוד ועוד הורים מדווחים שגם ילדים שהצליחו לסגל לעצמם הרגלי למידה נכונים – מוצאים את עצמם נאבקים מחדש ביכולת להדביק את הפערים הלימודיים שנוצרו בחסות הזום.

"הנושא של הפרעות קשב וריכוז התפתח מאוד ב-20 השנים האחרונות, גם מבחינת האבחון וגם מבחינת הטיפול", מסביר ניצן פרימור, הרוקח הראשי של חברת נווה פארמה, "בעבר, לא ידעו לאבחן ילדים שמתקשים ומפריעים תחת קטגוריה של 'הפרעת קשב וריכוז'. היום המצב שונה - האבחונים מזהים הפרעות כאלה ואחרות בכל מיני רמות ולכן אפשר למצוא אותן במספרים גבוהים בכל כיתה".

תרופות (צילום:  DedMityay, shutterstock)
תרופות נרקוטיות עובדות לזמן קצר, עלולות לפתח בהן תלות ויש להן תופעות לוואי לא קלות | צילום: DedMityay, shutterstock

"ההפרעות הקלות מקצינות במצב לא שגרתי כמו קורונה. ילדים איבדו סבלנות. ללמוד שש שעות מול המסך זה קשה לכל אחד, בטח למי שממילא מתקשה להתרכז", מתאר פרימור. אך לצד התעצמות התופעה בשנה האחרונה, יש גם בשורות טובות מאוד והן מגיעות ממקום מאוד לא צפוי – התבלין היוקרתי זעפרן.

זה מוכח: יעילות הזעפרן זהה לטיפול התרופתי נגד הפרעות קשב וריכוז

ולפני שנצלול לסגולותיו של הזעפרן, כדאי לחזור לאחור להסבר הנוירולוגי של ההפרעה: שלושת הנוירוטרנסמיטורים (מוליכים עצביים) – סרוטונין, דופמין ונוראדרנלין – משפיעים על מערכת הקשב והריכוז. תרופות נרקוטיות עובדות לזמן קצר, עלולות לפתח בהן תלות ויש להן תופעות לוואי לא קלות. "מחקרים מראים ש-50 אחוז מהנוטלים תרופות מסוג זה, חיפשו עוד לפני כן פתרון אלטרנטיבי ללא תופעות לוואי", מסביר פרימור ומוסיף שבין הפתרונות הללו אפשר למצוא תוספי תזונה שמכילים ברזל וכן אומגה 3, אבל האפקטיביות שלהם לאו דווקא מחליפה בהצלחה את תרופות המרשם: "ברזל מגביר את אספקת החמצן למוח ומשפר את פעילות המוח. אומגה 3 מפתחת את המוח, הראייה והחשיבה, אבל בשני המקרים לא מדובר בפתרון שמתאים לבני נוער או כזה שיעזור למי שסובל מבעיה קיצונית של קשב וריכוז. כמו כן, גם שימוש בתכשירים הומאופטיים למיניהם המבוססים על צמחי מרפא, לא התבררו כמוצלחים וגרמו לתופעות לוואי".

הטרנד החדש בא, כאמור, מהתבלין המוכר זעפרן. שלושת החומרים הפעילים בזעפרן – קרוסין, פיקרוקרוסין וספרנאל – מעלים יחד את תפקוד הנוירוטרנסמיטורים בצורה טובה יותר מהתרופות שעובדות רק על שניים מהם. מחקרים קליניים הראו שלחומרים הפעילים הללו השפעה חזקה בהעלאת הריכוז, הם מסייעים נגד אובדן זיכרון, משפרים מצב רוח, מפחיתים לחץ וחרדה ומכאן שמגבירים ריכוז ויכולת קוגניטיבית בזכות ההשפעה המרגיעה שלו. כך, נולדו מוצרים שהינם 100 אחוז טבעיים, שבנויים על זעפרן בתוספת ויטמין 6B, מגנזיום וחומצה פולית. מחקרים הראו שלזעפרן יעילות זהה לטיפול התרופתי נגד הפרעות קשב וריכוז.

"מחקר שפורסם לפני כשנתיים הראה שלפני שמתחילים טיפול תרופתי, עדיף לתת תוסף תזונה 'לא מזיק'. המחקר עורר הדים רבים".

 

"מחקר שפורסם לפני כשנתיים הראה שלפני שמתחילים טיפול תרופתי, עדיף לתת תוסף תזונה 'לא מזיק'. המחקר עורר הדים רבים", מסביר פרימור. "היום יש מגמה ברורה לטפל בילדים בחומרים טבעיים, במיוחד כי הורים לא רוצים להתחיל עם תרופות כבדות ומנסים דברים אחרים. עד היום, טיפולים אלטרנטיביים לא היוו ממש תחליף לתרופות. עכשיו כבר יש ביקוש עולמי לתוספים המורכבים מזעפרן, והנושא עוד ייחקר וישתפר. היתרון הגדול הוא שאין תופעות לוואי ואין תלות. אפשר להתחיל במינון נמוך, למשל לפני בחינה, ואין חובה לקחת את התוסף לאורך זמן. ההשפעה היא מיידית".

 ניצן פרימור, רוקח ראשי ב"נווה פארמה" (צילום: באדיבות נווה פארמה)
ניצן פרימור, רוקח ראשי ב"נווה פארמה" | צילום: באדיבות נווה פארמה

מהפכת הזעפרן באה לידי ביטוי גם בהנגשת התוסף לבני הנוער; במקביל לכמוסה שיש לקחת פעם ביום, הוא מגיע בצורה של סוכרית גומי. בגרסה הזאת הספיגה מהירה יותר ובעיקר קורצת יותר לילדים הצעירים, שלעיתים מתקשים בבליעת הכמוסות. מכאן שילדים ובני נוער יכולים פשוט לקחת סוכריה אחת לפני הליכה לבית הספר בלי קושי, כאשר תוספי הזעפרן אינם דורשים מרשם רופא, ונועדו בין היתר לנטילה במצבי מתח, חרדה ודיכאון. היעילות שהראו עד כה בילדים ובני נוער הסובלים מהפרעת קשב וריכוז, ההשפעה המרגיעה שלהם שגם עוזרת בשיפור איכות השינה והעובדה שאינם גורמים להתמכרות או תופעות לוואי, מחזקת אצל חברי הקהילה הרפואית את הגישה כי למעשה נמצא תחליף לטיפול התרופתי. "התוסף הוא מהפכני ובהחלט יכול לחסוך את השימוש בתרופות", מסכם פרימור.

לרכישת תוסף תזונה טבעי לילדים שמבוסס על זעפרן ומסייע להפרעות קשב וריכוז לחצו כאן>