סקר חדש שפורסם ב"וושינגטון פוסט" מצביע על מספר הולך וגדל של גברים הבוחרים לקיים יחסי מין ללא קונדום. לפי הנתונים, ב-2011 75% מהגברים עשו בו שימוש, בעוד שב-2021 רק 42% מהם דיווחו על שימוש בקונדום כבחירה הראשונה.

המגמה מטרידה מאוד מומחים למחלות מין וזיהומולוגים בארץ ובעולם, שכן מחלות כמו עגבת למשל עלולות להוביל לאי-פוריות, נזק לאיברים ואף למוות. גם עמידותה הגוברת של מחלת הזיבה לטיפול אנטיביוטי מקשה את הטיפול במקרים של הידבקות.

"אנחנו בהחלט רואים עלייה מטרידה בזיהומים המועברים באמצעות מגע מיני, ואפשר לומר שזו ממש מגפה", אומר בדאגה ד"ר דוד ששה, מנהל המרפאה לזיהומים העוברים במגע מיני של מאוחדת בתל אביב. לדבריו, מחלות מסוכנות כמו עגבת שכבר היה נדמה שנעלמו לפני כעשור, שבות ומרימות את ראשן המכוער. "בכל שבוע מגיעים אלינו מספר מקרים של חולים כאלה, ואנחנו רק מרפאה אחת מתוך עוד הרבה מרפאות בתחום. חלק ניכר מהמקרים מאוד מורכבים לטיפול. חיידק מיקופלסמה גניטליום שאנחנו נתקלים בו לא מעט גורם לזיהום ולדלקת חמורה באזור השופכה ולצערי הוא נעשה עמיד לטיפול אנטיביוטי. גם זיבה או כלמידיה עלולות לפגוע בפוריות של נשים שנדבקות, ולצערי אנשים פשוט אינם מודעים לכך. לעיתים רבות מגיעים אנשים בני 40 ו-50 שעברו ל'פרק ב' בחייהם ונחרדו לגלות שבאמצע החיים הם חולים במחלות קשות כאלה".

גם ד"ר דנה ליבנה, אורולוגית ומומחית לפריון הגבר ב"מאיר", מוטרדת מהנושא: "אנחנו יודעים ששיעור המחלות המועברות בדרכי המין בעליה מתמדת. הנתון הזה נכון גם בישראל, בייחוד בערים הגדולות. בעבר הפחד העיקרי היה מאיידס, וכעת כשיש טיפול טוב במחלה ואף טיפול מונע, צריך לזכור שקימות מחלות נוספות שיכולות לפגוע בצורה משמעותית בבריאות ובפוריות ויש לתת עליהן את הדעת".

מה גורם לעלייה המטרידה הזאת להערכתך?

ד"ר ששה: "יש פה כמה גורמים שתורמים לכך. בראש ובראשונה – השינוי החברתי שחל בשנים האחרונות מוביל לכך שלאנשים קל יותר למצוא בקלות פרטנרים מיניים בקלות וללא מאמץ. יש אפליקציות, יותר יחסי מין מזדמנים, אנשים שמקיימים יחסי מין מחוץ לנישואים. מעבר לכך, אני חושב שמדובר בתוצר טיפוסי של תופעת אי-החשש מ-HIV. כיום אנשים פחות מפחדים מהנגיף הזה משום שהוא כבר בר טיפול ופחות מאיים על חייהם".

ד"ר ליבנה: "איני יודעת מדוע, אבל לדעתי אין מספיק הסברה בנושא ואין חינוך להתנהגות מינית נכונה. יש צורך בחינוך בנושא כבר בגיל הצעיר. כאמא לשני מתבגרים אני חושבת שבהחלט לא מספיק להעביר שיעור מבולבל ונבוך על ידי איש מקצוע פעם בחמש שנים רק כדי לסמן 'וי' בנושא". 

תלמידים, תלמידי בית ספר (צילום: Noam Revkin Fenton/Flash90)
חינוך להתנהגות מינית נכונה הוא קריטי במיגור התופעה | צילום: Noam Revkin Fenton/Flash90

ד"ר ששה, אבל גם קונדומים לא מגינים מפני כל מחלות המין.

"זה בהחלט נכון. הם לא מונעים הידבקות במאה אחוז, כי חלק מהזיהומים עוברים גם במין אורלי אבל יש להם המון משמעות במניעה ובחלק גדול מהמקרים הם אכן מצמצמים את הסיכון".

בשורה התחתונה - מה אתה ממליץ למי שמקיים יחסי מין מזדמנים?

"ראשית, חשוב שלא לוותר על שימוש בקונדומים בתחילת מערכת היחסים, לפחות עד שמקיימים בדיקות. באופן כללי, מעבר לבדיקת HIV, אני תמיד ממליץ על בדיקות דם ושתן לשלילת זיהומים שעוברים במגע מיני, ואם הכל תקין אפשר להיפרד מהקונדום ולבחור באמצעי הגנה מתאים יותר. זה אומנם לא נשמע הדבר הכי סקסי לפנות למרפאה עם בן זוג חדש אבל זה חשוב ביותר למי שמעוניין לשמור על הבריאות שלו. גם בדיקת לוע באמצעות מטוש היא בדיקה שאפשר לעשות בקלות אצל רופא משפחה, והיא מאפשרת לאתר זיהומים שמועברים באמצעות חלל הלוע, לרוב על ידי סקס אורלי".

אגב, ד"ר ששה מבהיר כי אנשים שנדבקים במחלות כאלה, יכולים להיות נשאים אסימפטומטיים, וגם בהם חשוב לטפל ויפה שעה אחת קודם. "טיפול מוקדם במקרים רבים מאפשר טיפול קל יותר, וגם מונע את הפצת המחלה. כמו כן, צריך לזכור שלחלק מהמחלות ישנם חיסונים זמינים כמו הפטיטיס B ופפילומה ובהחלט כדאי להתעניין ולבדוק עם הרופא המטפל המלצה רלוונטית לחיסון".

"אל תעזבו את הקונדומים ואם אתם מנהלים  יחסים מזדמנים, גשו להיבדק", מבקש ד"ר ששה לסיום.